1. yarışma ambiyansının yarattığı gerilimli ve bir o kadar da eğlenceli şartlar altında hızlı geliştirme yöntemini esas almış programlama yarışmalarına verilen genel isim. bireysel ve/veya takımlar halinde yarışılan tipleri mevcuttur. 12, 24 hatta 48 saatlik zaman zarfında geliştiricilerden uyumadan dişe dokunur bir ürün geliştirmelerini bazen de bu ürünlerini sunmalarını bekler. tematik olanları olduğu gibi ^:global game jam^, algoritma tabanlı problem çözme yeteneklerini sınayanları da mevcuttur. ^:ieeextreme^ ^:acm icpc^ ^:itü yazılım maratonu^

    yarışmalar geliştiricilerin hem stres altında ürün çıkartabilme becerisini arttırırken, pazarlama, sunum teknikleri ve inovatif düşünme konusunda da çeşitli tecrübeler edinmelerini sağlar.
  2. 24 saatlik olanlarini cok sevdigim yarisma turu. yarismanin bitip de sonuclarin aciklanacagi zaman kafadaki o uyusukluk hissi yok mu. genellikle dunya umrumda olmuyor, kazanmis miyiz kaybetmis miyiz. tek istedigim sey bir an once gidip uyumak oluyor. (*:swh)