1. leonardo da vinci, sultan ii. beyazıt talebiyle 1501'de haliç üzerine yapılacak yaya köprüsü tasarlar. golden horn (altın boynuz) olarak anılan bölgenin isminden yola çıkarak plan ve kesitte boynuzu andıran altın renkli bir köprü tasarlar. tasarımdaki inorganik formlar da vinci'nin naturalist kimliğinin yansımasıdır.

    da vinci, tasarımında 3 temel geometriyi sentezlemiştir: yay, parabol ve kilit taş kemer.

    240 metrelik açıklığı yekpare strüktür ile geçen ilk köprü tasarımıdır. 24 metre genişliğinde kemer köprü her hangi bir bağlantı detayı ve yapıştırıcı/tutucu içermez. taş yapı kendini taşır.

    dönemin mühendislik yeteneklerinin çok ötesinde tasarlanan köprü inşa edilmemiştir. deha ürünü strüktürel yapı mühendislik ve mimarlık literatüründe da vinci köprüsü (da vinci bridge) olarak anılacaktır.

    tasarıma ait orijinal eskizlerin milano bilim müzesi'nde saklandığı rivayet edilir:
    * Leonardo’s sketch of the Golden Horn bridge

    ...

    500 yıl sonra, da vinci'nin çizimlerinden etkilenen norveçli sanatçı vebjørn Sand küçük ölçekli ahşap kopyasını tasarladı. oslo kentindeki E18 otoyolunu geçen yaya köprüsü 2001'de hizmete açıldı.
    * Vebjørn Sand Da Vinci Project

    vebjørn Sand'ın tasarımı leonardo bridge project adıyla lanse ediliyor. proje, dünyanın çeşitli yerinde ahşap, taş, buz gibi materyallerle da vinci köprüleri inşa etmeyi hedefliyor.
    * leonardobridgeproject.org

    ...

    rize'de gürleyen fırtına deresi'nin azgın sularını geçmek için inşa edilen laz dehası tarihi taş köprüler leonardo'nun tasarımından izler taşıyor. taşın öz ağırlığıyla ayakta duran bu köprülerde de yapıştırıcı/tutucu malzeme kullanılmamış.
    * fırtına deresi taş köprüleri

    ....

    sultan ii. beyazıt leonardo'nun tasarımı reddettikten sonra aynı kaygı ile michelangelo'nun kapısını çalışıyor. mathias enard, "savaşları, kralları ve filleri anlat onlara" adlı kitabında mevzuyu hikayeleştirmiş:
    * (bkz: savaşları, kralları ve filleri anlat onlara - mathias enard)