• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
Yazar ayşe kulin
handan - ayşe kulin
yalnız bir kadın mutlu olabilir mi?"aşklarını kendileri yaratır, sonra da elleriyle yok mu ederdi bütün kadınlar, yoksa ben mi böyle tuhaftım? yalnız bir kadın güçlü olabilir miydi? mutlu olabilir miydi?"başına buyruk haliyle; hataları, sevapları, acıları, sakarlıkları, sonsuz içtenlikteki aşkları ve zaaflarıyla hepimizden bir şeyler taşıyan, ama aynı ölçüde özgün, benzersiz bir karakter, handan… 70'lerin çocuğu handan, hayatının son derece hassas bir noktasında (yaralı bereli orta yaşında), halide edib adıvar'ın ölümsüz eseri handan'ın eşliğinde bir keşif, bir hesaplaşma yolculuğuna çıkmaya zorlanır. bu yolculuk ki aşklar, aldatmalar, aldanmalar, ölümler ve entrikalardan geçecek, dahası, istanbul'un tarihinin en hareketli, en renkli ve en "gazlı" günlerini, hem de tam ortadan kat edecektir…ayşe kulin her güçlüğe, her şarta göğüs geren ve "asla pes etmeyen" bir kadının, handan'ın sıra dışı, şakrak ve capcanlı hayat mücadelesine davet ediyor okurları.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. halide edip'in aynı isimli romanını okuyalı yıllar yıllar oldu... aklımda; mutsuz bir kadın karakter ve aldatma ile ilgili bölük pörçük şeyler var. ayşe kulin'in kitabına gelecek olursam bitiremediğim nadir kitaplardan biridir. bi ara tekrar başlayıp editlerim.
    gezi olaylarını ve gündemi anlatan kısımları sadece ilgimi çekmişti okurken. ön yargılı yaklaşmayıp bir şans daha vereceğim kitaptır.
  2. ayşe kulin'in handan kitabı, gizli anların yolcusukitabının devamı olarak, o kitaptaki handan karakterinin yaşamını anlatmıştır.

    gizli anların yolcusukitabı çok tutunca yazdığını düşündüğüm "bora'nın kitabı" ve "dönüş" gibi, hızlıca yazılmış haliyle özensiz ve pembe dizi tadındadır (özellikle karakterlerin genç yaşta kanserden ölmesi, amerika'ya gitmesi vs).

    haliyle, "handan" olamamış. ama devam kitabıdır, okuyorsunuz meraktan.

    gelgelelim halide edip adıvar'ın aynı adlı romanındaki karakteri, alıp bir hayal gibi kendi karakteri olan "handan"ın başucuna oturtmasına... güzelim halide edip'in romanından prim yapmaya çalışmak ayşe kulin'e hiç yakışmadığı gibi, bir de halide edip'in handan kitabının sonunu söyleyerek, kitabı baştan sona harcamış. başlarda "ımm ne güzel, ben halide edip'in handan'ını da okuyayım derken, birkaç sayfaya kalmadan kitabın sonunu öğreniveriyorsunuz. haliyle, eğer halide edip'in handan'ını okumaya niyetiniz varsa bu kitabı okumayın.

    peki bunca olumsuz şeyden sonra, hiç mi olumlu eleştiri yok kitaba dair?
    elbette var...
    bilim-kurgu-fantazi olmayan her kitabın, yazıldığı dönemi yansıtmak gibi bir görevi vardır kanaatimce. bu, siyasi bir kitap değil, tarihi bir roman hiç değil. ancak gezi olaylarına sıradan bir vatandaşın gözünden ışık tutmuş olması açısından, tarihe bir "gezi" notu düşürmeyi başarmış. yakın tarihimizi harmanlayabilmiş bir eser olduğu için de bir dönemin "bestseller"ı olmaktan ve saman alevi gibi sönüp gitmekten kurtulup gelecekte de okunma potansiyeli kazanmış. bu özelliği ile de serinin diğer 3 kitabından ayrılıyor.