1. ölümü her daim kutsayan japonların bir intihar çeşidi. harakiri halk dilindeki adı. japon samuraylar "seppuku" adını vermişler. bin yıllık bu japon geleneğini herkes yapamazmış ve herkesin harakirisi kabul görmezmiş.
  2. kutlukhan perker'in kurduğu kapanmak zorunda kalan bir mizah dergisi. çok güzeldi her sayısından 2-3 alırdım biriktirmelik. türk halkını evlilik dışı ilişkiye özendiriyor yok hayalperestliğe sürüklüyor diye para cezasına çarptırmışlardı. ne angut memleket olduk.
  3. bir ronin tarafından yapılırsa "oyibara" adını alır.
    bozuk
  4. karateci bir yazar olarak japon felsefesine aşık olduğum için hayran olduğum bir şeydir. diyeceksiniz ki intihara hayran olunur mu? olunur arkadaş!
    adamlar öyle bir aşmış ki kendini intihar ederken kafasına tek mermi sıkmıyor yahut kellelerini uçurtmuyorlar. ölürken bile büyük bir cesaretle karınlarını (hara) boydan boya yararak (kiri) bağırsaklarını dışarı dökerek kendilerini öldürüyorlar. bunu yapabilecek cesarete ulaşmak için çok farklı bir karakter boyutuna ulaşmış olmak gerekiyor.
  5. bu ölüm şeklinin cesaretten ya da karakterden kaynaklandığını düşünmek çok yanlıştır. japon toplumu baskı konusunda bizimle yarışabilecek nadir toplumlardandır. insanlar yaptıkları her şeyde bu baskıyı hissederler. bu yüzden ölürken bile onlara rahat yoktur illa ki acı çekmek zorundadırlar. dünyaya bak arkadaş ölürken bile rahat yok...
  6. zamanında okuduklarımda yanılmıyorsam, bir adet kaishakunin, seppuku yapan kişinin kafasını almak için orada bekler, fakat bazı durumlarda da türkçe kaynaklarda juun-buun seppuku adıyla bulduğum fakat google'da ayrıntılı aramasına girmediğim üzere kaishakuninsiz yapılırmış.

    bunun onurlu bir davranış olup olmadığı ise soru işareti. onur için tdk ne demiş?

    1. isim insanın kendine karşı duyduğu saygı, şeref, öz saygı, haysiyet, izzetinefis
    2. başkalarının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer, şeref, itibar

    anlamlarının ilkinden bahsediyorsak, şayet hatalı/yoz bir kanun nedeniyle harakiri yapmak, bir onur sayılamaz. ikincisinden söz ediyorsak, bu da yoz toplumda yapılmış bir hareket olursa mesela bu ülkedeki gibi, onurun böylesi neye yarayacaktır? japon toplumunun yozluğu bir soru işareti taşıyor elbette.

    bir de, kişinin ölüp kaçması mı yoksa kalıp hatalarını telafi etmesi mi daha uygundur sorusu var. mesela ben ötedünyaya inanmıyorum, bu nedenle "nefes alması bile ülke için tehdit teşkil eden" insanlar haricindeki tiplerin bedel ödemeden gitmesini zarar görüyorum. öyle bir bedel var mı, varsa nedir derseniz, düşünülmesi/kafa yorulması gereken bir konu bu.

    fakat her halükarda şurası kesin; ölümü değil yaşamı ve mücadeleyi yüceltmeyi başardığımızda onurlu insanların ölümünden değil diğer insanlara örnek "yaşam tarzlarından" bahsetme imkanı bulacağız.

    d1: "yanlış anlaşılması muhtemel" bir cümleyi kaldırdım. ("ölümde sadece leşçi ve çürükçüllerin çıkarı vardır" demiştim, fakat ölen kişinin zararlılığına göre değişebilen bir durum bu ve kastım insanlara laf atmak değildi, gerçekten biyolojik bir şeyden söz etmek istemiştim)

    d2: d1'i yazdım ve öncesindeki yorum içine ufak bir kelime ekleyerek anlatım bozukluğunu giderdim.