• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.02)
hayvan çiftliği - george orwell
ingiliz yazar george orwell, ülkemizde daha çok bin dokuz yüz seksen dört adlı kitabıyla tanınır. hayvan çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sos­yalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

hayvan çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. george orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. romandaki önder domuzun, düpedüz stalin'i simgelediği açıktır. diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.

altbaşlığı bir peri masalı olan hayvan çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.
(tanıtım bülteninden)


  1. "bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir."
  2. george orwell'ın süper anlatma gücünü kanıtlayan kitaptır.
  3. iyi bir fikir doğru bir zamanda çalışmak ve bilgi ile harmanlanır ise başarıya ulaşır, buna örnektir.

    edit: imla.
  4. baskıların susturamadığı bir eser. sonu itibariyle oldukça çarpıcıdır.

    !---- spoiler ----!

    "içeride on ikisi de öfkeyle bağırıyor, on ikisi de birbirine benziyordu. artık domuzların yüzlerine ne olduğu anlaşılmıştı. dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor, ama birbirlerinden ayırt edemiyorlardı"

    !---- spoiler ----!
  5. pink floyd'un efsane bir albümünün adına ilham vermiş olan kitaptır.
    (bkz: animals - pink floyd)

    he unutmadan, kitaptan en sevdiğim yer;

    !---- spoiler ----!

    boxer götürüldükten sonra çiftlikte saçma ve aşağılık bir söylenti yayıldığını duymuştu. söylentiye bakılırsa, bazı hayvanlar boxer'ı götüren arabanın üzerinde "at kasabı" yazdığını görmüşler ve hemen boxer'ın kesilmeye gönderildiği sonucuna varmışlardı. bir hayvanın bu kadar salak olması inanılır gibi değildi...oysa işin aslı çok basitti. eskiden bir at kasabının kullandığı araba, kısa bir süre önce baytar tarafından satın alınmış ama baytar arabanın üstündeki yazıyı silmeye vakit bulamamıştı.

    !---- spoiler ----!
  6. otorite aşkının, bir zaman sonra hayvanı bile yoldan çıkarabileceğinin göstergesi olan kitap. kitap her ne kadar tanıtım bülteninde de yazdığı gibi, bir peri masalı olmasa da, sırf bu gözle bile bakıldığında, otorite hırsının sonuçlarına katlanmak gerektiğinde, uyutulmuş bir kesimin sonsuza kadar küçük bir takım karşılaştırmalarla, kendi otoriterlerini sağlama alırken, yönetmiş olduğu tebasının vicdanlarını da bastırmış ve rahatlatmış bir şekilde gün be gün artan isteklerine gem vurmak yerine, tebasının hayatını zindana çevirmesinin hikayesi. uyarlanabilecek hayatları mr. george bize bırakmış durumda.
  7. 1984'e giriş kitabı olarak okunabilir.
    orwell'in dil ve anlatımına hayranım; çat pat ingilizce bilenlere bile orijinal dilinde okumasını öneriyorum bu kitabı o yüzden.
    bir de benjamin'i pek severim: 'god had given him a tail to keep the flies off, but he would sooner have had no tail and no flies.'
  8. !---- spoiler ----!

    iki ayağı olan herkes düşmandır
    dört ayaklılar ve kanatlı yaratıklar dostumuzdur
    hiçbir hayvan elbise giymeyecektir
    hiçbir hayvan yatakta uyumayacaktır
    hiçbir hayvan alkol içmeyecektir
    hiçbir hayvan bir başka hayvanı öldürmeyecektir
    tüm hayvanlar eşittir

    !---- spoiler ----!
    xera
  9. bir tarafın göklere çıkardığı, diğerinin düşman ilan ettigi ve elinde güç olanın güçsüzü ezmesini bir doğa kanunu gibi gösteren kitap.