1. 1908 yılında 11 yatırımcı ile detroit'te kurduğu ford motor company ile üretim ve tüketim kalıplarını tümüyle değiştirerek, taylorist montaj hattı ile yeni bir birikim rejiminin kapılarını aralayan kişi.

    kurulan araba fabrikası, montaj hattı denilen işin ufacık, anlamsız parçalara bölündüğü yürüyen bir bant sistemine dayanmaktaydı. büyük bir sermayeye dayalı ve büyük bir alanda oluşturulmuş fabrikada sadece siyah ford model t arabaları her sene artan miktarda ve fiyatı ucuzlayacak şekilde, standartlaştırılmış şekilde 1909'dan 1921'e kadar üretilmiştir. (1909-1910 yılında 950 dolardan 16 664 adet; 1920-1921 yılında 355 dolardan 1 250 000 adet)

    aynı model hatta aynı renkte araba üretilmesinin nedeni ise farklı bir ürün için montaj hattının değiştirmek gerekliliği dolayısıyla bunun yaratacağı maliyettir.

    öyle ki henry ford şöyle demiştir:

    "herhangi bir müşteri benden istediği renkte araba satın alabilir yeter ki bu renk siyah olsun."
    ozee
  2. henry ford, 20.yüzyılın en önemli en etkili sanayicisidir belki de, seri üretim ile otomobili resmen halka indirmesi, işçilerin maaşını bir anda ikiye katlaması, kar paylaşımı vs gibi uygulamaları hem sanayiye hem işçi haklarına, hem de toplumun gidişatına şekil vermiştir.

    insan olarak ise ford, çiftlikte büyümüş, istemeyerek de olsa toprakla hayvanlarla ekinle haşır neşir olmuş köylü bir adam... sadece bir iş adamı değil, aşırı derece mekanik ve makina hastası, çekirdekten yetişme yetenekli bir mühendis...

    dolayısıyla amerika'nın eski üretici neslinden gelen, tutumluluğun önemini bilen, model t ile bir ölçüde kendisinin yarattığı tüketim toplumuna bir türlü alışamamış bir adam.. sırf bu yüzden, inatla model t'i üretmeye devam etmiştir yıllarca... ford mühendisleri ve oğlu ısrarla yeni modeller sunarken henry ford hep görmezden gelmiş, hatta yeni bir prototipi elleriyle parçalamıştır, bu israftan başka bir şey değil diyerek...

    sonunda pes etmek zorunda kalmıştır tabi... 18 yıl sonra model t'den model a'ya geçmiştir ford, ama bundan dolayı oğlunu hiç affetmemiştir.