1. hiç bir konuda tam olamamanın doğal bir getirisidir.
    baran
  2. sıkıntı fikir sahibi olmakta değil, zannediyorum ki bu başlığın hatırlattığı olgu her dediğinin doğru olduğunu düşünen kişi profilidir. insanlar az bilgi sahibi oldukları konularda da bilgileri elverdiğince bir sonuca ulaşabilirler. düşünmenin sonucudur bu. insanlarımızın kendi aralarında konuşurken asıl ulaşması gereken ufuk düşüncelerinin yanlış olabileceği fikridir. bu zannedildiği gibi de kötü değildir, eğer bu kafa yapısında iseniz çok daha fazla bilgiyi, görüşü, farklı bakış açısını daha rahat öğrenebilirsiniz. benim dediğim doğru, beni rahatsız eden düşünmemi gerektiren şeyleri kabul etmem mantığı ekranlarda; mecliste ve birçok yerde gördüğümüz kavgaların asıl sebebi. sorgulayan birey olmanın da ötesinde, yanlışlanabilir olmayı kabul etmek gerekiyor.

    yukarıda anlatmaya çalıştığım sorunlar asıl aşılması gereken meseleler. az bilgisi olup da birşey hakkında yanlış sonuca varan insan eğer farklı düşüncelere açık ise onu normal çizgiye çekebilirsiniz ancak bir konu hakkında çok bilgisi olmasına rağmen yanlış sonuca varmış ise ve muhatabınız yanlış düşünebileceğini teoride daha kabul etmiyor ise , işte o zaman yapılabilecek birşey yok.
  3. her^:aslında 4-5 tane bile olsa^ konuda yeterli bilgiye sahip olmak mümkün olmadığından, hepimizin içinde bulunduğu durum. önemli olan yeterli bilgi sahibi olmadığımızın farkında olup, yaptığımız yorumlara dikkat etmek. gerektiğinde yorum yazmadan önce konu hakkında bir ön inceleme yapmak. daha fazla bilgiye sahip olduğumuz konulara nazaran, daha açık fikirli olmak vs.
    ulgan
  4. saçmadır, gevezeliktir. tam olduğumuza öyle büyük ölçüde inanmışız ki tuhaflığı fark edemiyoruz. ilk haber siteleri fark etti bu gerçeği. "yorum yaz" kutusu koydular. yorumlarımıza bakıp analiz mi yapacaklardı? sonra daha akıllı kimseler tartışma platformlarını ortaya çıkardılar. onlar yine insaflıydı. forum adı altında belli konulara ağırlık verdiler. güvenlik, saat, moda, müzik vesaire. sonra boşluğu, yani insanların yorum yapmak konusunda ne kadar istekli olduğunu gören birisi sözlük kurdu. sözlük temasının bu ülkeden çıkması tesadüf mü? kötü de olmadı. hiç olmazsa tartışma usulleri öğrenildi, olayların çok boyutlu olabileceği kavrandı. insanlar bağlantılı yeni yeni konular öğrendiler. her yorum mu kötüdür? asla. bilgiyi kavramanın ve ortaya yeni bilgi koymanın yolu tartışmaktır ama her şeyin uzmanı olanlar var ki itiraz bile kabul etmiyorlar. daha doğrusunu öğrenmek için yapılan her yorumu toplum için bir umut olarak görüyorum.
  5. her konuda fikir sahibi olmayan insan mı var?

    bir insana bir olgu hakkında ufacık bir ipucu verirseniz o insan o olgu hakkında fikir sahibi olur. çünkü sahip olduğumuz beyin böyle çalışır. sanırım burada eleştirilmek istenen her konuda yargı sahibi insanlardır. ufacık ipucları bile o olguyu iyi-kötü vs. şeklinde yargılamalarına yeter.
  6. her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyini bil demişler.
    her şeyin bir şeyini biliyorum (tabi ki her şey değil ama fena sayılmam) lakin her şeyini bildiğim bir şey yok şuan.
  7. demişler yukarıda, burada kastedilen bence de her konuda fikir sahibi olunması değildir; bu fikirlerin kesinlikle doğru olduğunun sanılmasıdır...
    bu da tipik bir türk insanı sorunudur...
    ve bu sorunun kronik hastası bilin bakalım kimdir?

    (bkz: uzun adam)
  8. bu durumun özü her konuda fikir sahibi olduğunu sanmaktır. en azından fikir dediğimiz şeyin sağlam mesnetleri olduğunu düşünürsek. gerçekten her konuda fikri olanlara ise diyeceğim şudur:

    herşeyden biraz bilen hiçbir şeyden tam bilmez.

    her konuda fikri olmakla kalmayıp her konuda uzman olanlara gelirsek onlara bir şey demeye gerek yok. var olsunlar(!)