1. "herkes en iyi bildiği işi mi yapmalı" mottosu 90'ların sonu 2000'li yılların başında özellikle özel sektör tarafından benimsenen bir anlayıştı. buradaki temel yaklaşım, düşük olan eğitimli - kalifiye personel sayısını sektörde verimli şekilde paylaştırmaktı. bu anlamda "uzmanlık" söz konusu olmuş ve belirsiz sayıda üniversiteli yüksek lisansa kayıt olmuştur. diğer taraftan özel sektörde belirli işleri belirli personelle yapan firmalar peydah olmuştur.

    gelin görün ki, gelişen teknoloji ve yaygın eğitim sayesinde bilgi ve bilgi teknolojileri konusunda ciddi atılımlar gerçekleşti. artık herhangi bir işte uzmanlaşmak için birden fazla başka konuda uzman olmak gerekiyordu. bu da çok yakın zamanda filizlenen "uzmanlık" anlayışının kökünü ufak ufak da olsa kurutuyordu. para gittikçe ulaşılamaz oluyor ve insanlara birden fazla sertifika bile yetmez oluyordu.

    günümüzde artık "uzmanlık" konusu neredeyse tamamen rafa kalkmıştır. herhangi bir konuda uzman olmak tek başına bir anlam taşımamaya başladı.

    yine de "herkesin bildiği işi yapması" ile "her işi yaparım" anlayışları tam olarak örtüşmüyor. uzmanlık dışına çıkmak demek de "ne iş olsa yaparım abi" anlamına gelmesin. gelmiyor da zaten.
  2. böyle bir laf var, herkes en iyi bildiği işi yapmalı, diye. iş hayatında baya tutulan bir fikir sanırsam. endüstri mühendislerinin yine boynu bükük kalıyor.