1. harry potter serisi mutlaka keyif alacaktır okuyan. annemin bana aldığı ilk kitap binbir gece masalları idi oradaki masalları tekrar tekrar okumuş ve sonrasında kitap okumaktan büyük keyif alır olmuştum. çocuklar için resimli ve ilgi çekici kitaplar tercih edilmeli diye düşünüyorum. ha unutmadan birde tavsiye, çocuğa kitap okumasını söyleyip siz tv karşısında ya da pc karşısında olursanız o çocuk okuma alışkınlığı kazanamaz sizi rol model almaya devam ettiği sürece...
  2. internet kullanacak, bir sözlüğe yazar olabilecek yaşa kadar gelmiş sözlük yazarları hala hiç kitap okumuyorlarsa cin ali serisi ile başlayıp fittirik'in maceraları ile devam edip, önce çocuk klasikleri sonra dünya klasikleri ile devam edebilirler.
  3. ''ilk okuma yazma''
    ''okuma yazma öğreniyorum seti''
    sezgi
  4. kitap okumayı değil önce okuma alışkınlığını edinmeniz gerek. benim ilkokulda, ortaokulda gram okuma alışkanlığım yoktu, zaten hiçbir şeyi zorla yapmayı sevmediğim halde o kitap bu kitap habire zorunlu tutulurdu.. ben de hiçbirini okumazdım.

    ne zaman liseye geldim mizah dergileriyle tanıştım 4 yıl boyunca piyasadaki tüm aylık ve haftalık mizah dergilerini okumuş arşivlemişimdir buna çıktığı gibi kapatılan harakiri bile dahil (kapatılacağını bildiğimden 4 tane almıştım eheh) neyse bu gibi şeylerle kazandığım okuma alışkanlığım ille de kitap okuyacağım diye sürmedi yani, vesileyle pek çok şeyi merak ettim, araştırdım.. araştırdıkça bir şeyleri ne kadar az bildiğimi farkedip kitap okumaya başladım yani bu ille de "kitap okumam gerek" diye başlatmanız gereken bir süreç değil.. benim kardeşim deliler gibi kitap okur ama bu alışkanlığını yıllarca hocalarının verdiği bir tane kitabı bile okumadan teksas&tommiks okuyarak sağladı (okulda da kaç kere elinden alınmıştı) ama şuan binlerce sayfalık tarih kitaplarını okur.. kendinizi bunaltmayın. bir dergiden hatta bir gazete küpüründen yahut merak ettiğiniz bir şeyleri araştırmakla başlayabilirsiniz işe. okuduğunuz şeylerin "kitap" olması değil nitelikleri önemli.. kitap okuyorum diye zerre niteliği olmayan kitaplar okuyan insanlar da var, kitap okuyor evet ama hiçbir faydası yok.
  5. ben peyami safa' dan "selma ve gölgesi" kitabını öneririm. akıcı bir dille yazılmış, çok sürükleyici bir polisiye kitabıdır. ayrıca uzun da değil, sıkılmazsınız asla. 160 sayfalık bir kitaptır. ben bitirdikten sonra bir ay kadar kitapla birlikte uyumustum , ana karaktere duyduğum hayranlıktan dolayı.
  6. murat menteş, emrah serbes veya alper canigüz kumasını öneririm.
    menteş kitaplarından özellikle dublörün dilemması ve korkma ben varım çok çok eğlenceli ve bir çırpıda okunan kitaplar.
    canigüz de tıpkı menteş gibi havaifiseklerin sürekli patladığı yer yer kahkaha attıran kitaplar yazıyor. elinize ilk aldığınız seferde bitirmenin çok muhtemel bu bahsettiğim kitaplar. benim şiddetle önerdiğim canigüz kitapları gizli ajans ve tatlı rüyalar. özellikle tatlı ruyalar'ı çok sevdim. (evet alper kamu'nun baş karakter olduğu babalar ve rencide ruhlar'ı ve cehennem çiçeğini pek sevemedim. isınamadım alper denen velede nedense)
    emrah serbes ise o kadar gündelik bir dille o kadar kocaman o kadar ağır cümleler kuruyor ki hayran olmamak elde değil. üstüne üstlük anlatılan hikayeler öyle uçuk kaçık insanların değil sokaktan geçen herhangi birinin olabilecek kadar tanıdık ve bizden. erken kaybedenler ve son kitabı müptezelleri rahatlıkla öneririm.