1. gerçek yada gerçeğe yakın olayları düzyazı biçiminde anlatılması. tanımı yaptık şimdi geçelim asıl konumuza. daha doğrusu yorumumum asıl konusu, hikayeleştirme.

    peki hikayeleştirme nedir, nasıl yapılır?

    isminden belli aslında ama ben genede yazayım. bir şeyi hikaye haline getirmeye hikayeleştirme denir. nasıl yapıldığı da basit. biraz heyecan katarak olaylar yazılır. tam anlatamadım ama bir örnek veriyim. hava o gün yağmurluydu. birden bastırmış ve 1 saat kadar devam etmişti. iş çıkışı yağması hazırlıksız yakalamış ve çoğu kişiyi hasta yapmıştı. gibi cümlelerden oluşur. tam anlamını bilmesem de lirik anlatım vardır.

    üst tarafta tanımını yaptık ama bu hikayeleştirmeyi en çok kimin yada neyin yaptığını söylemedik. e o zaman söyleyelim. beyin, evet en çok hikayeleştirmeyi beynimiz yapar. günlük hayattaki herşeyi hikayeleştirir ve depoya atar. yani hatıralarınız birer hikaye olur. peki bu hikayeleştirme işlemi ne zamandır devam ediyor? bir başlangıcı var mı? ne zaman biter?

    öncelikle neredeyse yaşınızla aynı zamandır devam ediyor. kabaca hikayeleştirmenin başladığı yaşlar 3-5 yaş arasıdır. yani küçüklük anılarınızı hatırlamamanızın asıl nedeni bir hikayenin olmamasıdır. peki bu olay ne zaman biter? bitmez, yani normal şartlar altında ölünceye kadar devam eder.

    peki anormal şartlar nelerdir? bir örnek olarak alzheimer hastalığı gösterilebilir. beyin yeni hikaye yazamadığı gibi eski hikayeleri de yavaş yavaş siler. buda unutkanlığa neden olur.

    kısacası hikaye yada hikayeleştirme insan için çok önemlidir.