• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.53)
hobbit - j.r.r. tolkien
bir ingiliz edebiyatı profesörü olan j.r.r. tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. ta ki büyücü gandalf onları ziyaret edene kadar.
"hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, bilbo baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. bilbo baggins, büyücü gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe bilbo baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar. 
tolkien'in aslında çocuklar için kaleme aldığı "hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. bunun üzerine tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "yüzüklerin efendisi"ni yarattı. bugün "hobbit"le birlikte "yüzüklerin efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.


  1. tolkien'ın orta dünyaya giriş eseri olan masalımsı kitap. çocuklarına gece uyumaları için anlattığı bir masal dense de kesinlikle silmarillion ve lotr serisi planlanarak yazılmış bir eser.
    !---- spoiler ----!

    aslında bütün kitabın anlatmak istediği thorin'in ölmeden önce bilbo'ya anlattıkları. tolkien, büyüdüğü yerden ve oranın insanlarından ilham alarak shire ve hobbiti oluşturdu. belki de bu yüzden en sevdiği ırk hobbitler. büyüdüğü yerdeki insanların basit yaşam felsefelerini hobbitlere de aktarmış. işte thorin'in bilbo'ya o son sözleri de her şeyi özetliyor.

    "hayır! sende bilebileceğinden çok daha fazla iyilik var nazik batının çocuğu. doğru oranda karışmış bir miktar cesaret, bir miktar bilgelik. eğer daha fazlamız yiyeceği, neşeyi ve şarkıyı altın yığınlarına yeğleyebilseydi, burası çok daha mutlu bir dünya olurdu. ama mutlu ya da mutsuz, artık onu terk etmeliyim. elveda"
    !---- spoiler ----!
    duras
  2. orta dünya efsanesinin yayınlanan ilk kitabı.

    tolkien'in bu hikayeyi orta dünyayı çocuklara sevdirmek için yazdığını, daha sonra patlak veren ikinci dünya savaşından etkilenerek yüzüklerin efendisi serisinde biraz daha yetişkinlere yönelik şiddet ve karamsarlık içeriklerine yer vermeye başladığına dair bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum.

    kitap sanırım 430 sayfa kadardı ve d&rdan aldığım gün 300 sayfa kadar okuyup ertesi gün bitirmiştim. gerçekten hobbit biraz daha sade ve eğlenceli sanırım. yoksa ben 2 günde kitap bitirecek adam değilim yani.

    şayet filmlerini izleyip beğendiyseniz ve kitabını okumadıysanız, en azından bu kitabı okumanızı şiddetle öneriyorum. evet ben filmden beklentilerini alamamış kesimdenim, kitaba birazcık daha sadık kalınsa mükemmel bir yapıt ortaya çıkabilirdi. extended versiyonunu izlemeyi umutla bekliyorum, umarım peter jackson bu sefer yüzümü güldürür...
  3. yillar onceydi.orta okul ogretmeni her hafta kitap okuyacaksiniz diye bir seyleruydurmustu-iyi ki uydurmus.
    okuyacak kitap coktu evde ancak benim gozumde okunmaya degecek kitap yoktu. cocuk kalbi vb kitaplarla okumaktan tiksinmistim.
    dedim kitapciya gidelim bizimkilere. emekli bir ogretmen vardi. biyikli. sesi kalin. sigaradan. ben oradeyken bile icerdi,
    gittim durumu anlattim. her hafta kitap okumaliymisim diye sizlandim biraz. guldu. gel dedi. uzandi bi rafa. koyu renkli bir kitap, uzerinde bir ejderha silueti (smaug' mus adi) adi da hobbit.
    kapak resmi de bu ( http://i42.tinypic.com/9s5ndi.jpg)
    (6.45 kitap secimleri ile buyuk isler yapmis. "tehlikede degil, tehlikeliyiz"
    hobbit ne dedim? oku, seversen yine gel dedi.
    basladim kitaba. kitabi ne ara basladim, ne ara bitti anlamadim. thorin icin gozlerim doldu, evde oklavadan "sting" yaptim.
    kisinin aydinlandigi anlar vardir. ben kucuk yasta aydinlanma yasadim. baska dunya'lar varmis. baska hikayeler. eger bir sey anlatmak isteniyorsa baska sekillerde de bahsedilebilirmis. bir yol oykusu. yoldaslik. hirs.
    hobbit baska kapilari araladi. yuzukler'in efendisi, silmarillion vs ile devam etti.
    oradaydik ve simdi buradayiz...
    okuyunuz. okutunuz.
  4. birçok insana kıyasla sıradışı geçirdiğim lise dönemimde okulun kütüphanesinde görüp okuduğum ve epey sevdiğim, eğlenceli bulduğum hikaye kitabı. daha sonra malum seriyi de o zamanki kütüphane görevlisinin tavsiyesi ile alıp 3 defa bitirmiştim. gene o dönemlerde henüz malum filmlerin esamesi okunmuyordu. tabii hatırı sayılır bir zaman geçti aradan.

    kitabı geçenlerde satın alıp tekrar okudum. elf denen ırkın filmlerden mütevellit aklımıza kazınanlardan epey farklı olduğunu hatırladım. yazıldığı zamandan ve okuyucu kitlesinden olsa gerek, kitap her şeyi ile çok masum görünüyor bana. şiirler, şarkılar, danslarla yaşayan kadim ırklar ve medeniyetler o masala nasılsa hiç ciddiyet, alt metinler getirmeden iyiyi-kötü sere serpilmiş önümüze. biraz gençken okunması gerekiyor sanırım. en azından ergenlik döneminde.
  5. açıkçası başlamaktan hep korktum ağır gelir, uzun gelir tamamlayamam sandım. ama yanıldığımı ve aslında okumakta çok geç kaldığımı anladım kitaba başladığım gibi.

    okulda okuma saatinde (ortaokul) bir arkadaşımın elinde görmüştüm ilk, sonra hep (hobbit ve yüzüklerin efendisinden iyice haberdar olunca) o zaman ne anladı ki ondan, gösteriş mi yapıyordu diye düşündüm. hakkını yemişim kızcağızın asıl o zaman okusaydım keşke diyorum şimdi.

    kitap için ; çok çocuk masalıymış gibi de gelmedi bana, belki büyüklere masallar... veya en güzeli bence "ilkgençlik yıllarına masallar"

    ama şu bir gerçek her akşam serüvenin ayrı bir parçası olmak üzere çocuklara anlatılabilecek ve bilmiş oğlandan "vuuu anne ne biçim de masal" tepkisi alınabilecek özellikte. ben gelecekteki çocuklarımda bir deneyeceğim bunu.

    kitabı henüz bitirmedim, çeyreğinde falanım. ama şimdiden bayıldığımı söylemeliyim. bir yandan serüvenin devamını merak ederken bir yandan hiç de bitmesin istiyor insan.

    ben de filmi önce izleyenlerdenim, aslında yalnızca 1. filmi izledim. ama bu durumun karakterleri ve mekanları kafada canlandırmak için aslında bir avantaj olduğunu düşündüm okurken. aksi halde fantastik edebiyata fazlasıyla uzak olan ben için canlandırma işi oldukça zor olurdu.
  6. bölümde incelediğimiz, inceledikçe güzel güzel semboller, imalar çıkardığımız bir tolkien klasiği. don't you know what i am 'tolkien' about???
  7. bu kitabı okursanız neden film olarak hobbit serisinin yüzüklerin efendisi serisinin bir parçası olmaması gerektiğini farkedersiniz. velhasıl kelam yüzüklerin efendisi serisinin de kitabıyla filmi arasında farklılıklar var evet ama hobbit'te bu fark senaryoyu bir yerden alıp başka bir yere götürecek kadar fazla. "e biri üç kitaptan üç film diğeri tek kitaptan üç film bir şeyler eklenecek tabi" diye düşünmeyin çünkü durumun bunla alakası yok. durum tamamen yapımcı kuruluşun gözlerinin çizgi filmlerdeki gibi dolar simgesi şeklinde olmasıyla alakalı.

    ek olarak iddialı konuşmayı pek sevmem ama önce kitabı okuyup sonra seriyi izleyen birinin seriyi gerçekten beğenmesinin olurunu göremiyorum ben. böyle biri varsa da ya kitaptan bir şey anlamamış ya da seriyi izlemesinden çok uzun zaman önce okumuştur.
    bozuk
  8. sovyet rusyada neden bu denli sevildi acaba. hizlarini alamayip tv uyarlamasini da yapmislar. 1985 model hobbit cok ilginc olmus dogrusu. bilbo hobbitlerin en buyugu sanirim. hobbit degilde dev yapmislar. ingilizce altyazili izlemek isteyenlere link.
  9. üstat tolkien'in fantastik edebiyat adına yazdığı en eğlenceli kitaptır. ne yüzük serisindeki; ne de diğer orta dünya kitaplarındaki ağdalı dil yoktur, psikolojik gerilim okuyucuya hissettirilmez.

    bunların en başlı sebebi, bir çocuk kitabı olarak kaleme alınmasıdır zaten. üniversitede profesörken bu iddiaları kabul etmeyen tolkien: klasik orta dünya atlasında bilbo baggins maceralarının çocuklara anlatılageldiğini söyler .