• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
how green was my valley - john ford
1941. drama.
oyuncular: walter pidgeon, maureen o'hara, donald crisp

20. yüzyılın başları, galler'de bir maden kasabası... 7 çocuklu morgan ailesi'nin eli iş tutan tüm erkek bireyleri bu kasabanın kömür madeninde çalışmaktadır.


  1. richard llewellyn'in aynı adlı romanından uyarlanmış ve zamanında 5 oscar kazanmış bir john ford filmi. ilk başta, gazap üzümleri gibi, sosyalist tonları, emekçi unsurları ağır basan bu filmin amerika'da nasıl çekilebildiğine şaşırıyoruz tabi (bkz: #96597) , ama bu sefer mekan galler.

    efem öncelikle ben bu filmi yıllar evvel türkçe dublaj ile izlemiştim tv'de... orijinal haliyle dinleyince herkesin hintli aksanıyla ingilizce konuşması çok tuhafima gitti... meğersem irlanda aksanıymış bu, ama şüphelerim var, bildigin ranjit gibi konuşuyor herkes.... ya da hintlilere ilk ingilizce öğretenler irlandalıymış hep...

    irlanda aksanı dedik ama hikayemiz galler'de bir madenci kasabasında geçiyor... aynen zonguldak'ta da geçiyor olabilirdi tabi... emeğin sömürülmesi, iş kazaları, geniş aileli, çok dedikodulu kasaba ortamı, iki yüzlü dindarlık, zengin-fakir farkı vs bize daha tanıdık gelen gerçekler nitekim... hatta bizimkiler bunu kesin kopyalamıştır, mr morgan'ı da münir özkul oynamıştır diye düşündüm ama bulamadım.

    öyle kasvetli film değil ama bir kaç yerlerde boğazınız düğümlenir.