hrant dink

Kimdir?

hrant dink (ermenice: հրանդ տինք, 15 eylül 1954, malatya - 19 ocak 2007, istanbul), türkiye ermenisi gazeteci. 19 ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu agos gazetesinin şişli halaskârgazi caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti.

hrant dink, 1954 yılında malatya’da dünyaya geldi. babası sivas'ın gürün ilçesinde, annesi gülvart ise sivas'ın kangal ilçesinde doğup büyümüştü. anne ve babası 1961 yılında istanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. hrant ve iki kardeşi gedikpaşa’daki ermeni yetimhanesi'ne yerleştirildi.

dink bu sırada türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve türkiye komünist partisi / marksist-leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. o yıllarda, örgüt ile ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile fırat olarak değiştirdi.

liseyi bitirdikten sonra istanbul üniversitesi fen fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri rakel ile evlendi.

kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi rakel’le kendileri gibi anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği tuzla ermeni çocuk kampı’nı yönetmeye başladı. açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu.

hrant dink 19 ocak 2007'de şişli'de halâskârgazi caddesi üzerindeki agos gazetesi'nin çıkışında, 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu. cenaze töreni yüzbinlerce kişinin katılımıyla yapıldı.


  1. bugün 19 ocak ve hrant dink öldürüleli tam 9 yıl geçti. ırkçı yargı onu suçlu ilan etti, tehdit edildi, medya hedef gösterdi ve devlet destekli bir suikast ile aramızda çekilip alındı. göz göre göre geldi cinayet ve ne yazık ki onu koruyamadık. özlemle anıyorum...

    bu şiddet dolu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz söze ve dile sahip ender kişilerdendi hrant dink. tıpkı tahir elçi gibi. ne diaspora'ya yaranabildi ne türk devletine. tehditler yüzünden avrupa'da yaşamasını öneren dostlarına şu sözü nasıl unutulur?

    "Kaynayan cehennemler"i bırakıp, "Hazır cennetler"e kaçmak her şeyden önce benim yapıma uygun değildi.
    Biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardandık.
    Türkiye'de kalıp yaşamak, hem bizim gerçek arzumuz, hem de Türkiye'de demokrasi mücadelesi veren, bize destek çıkan, binlerce tanıdık tanımadık dostumuza olan saygımızın gereğiydi.
    Kalacaktık ve direnecektik."

    kaldı ve direndi sonuna kadar. çünkü bu topraklara sevgisi hiç bitmedi;

    "Evet, biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin. Bu toprakları alıp gitmek için değil. Bu toprakların gelip dibine gömülmek için..."

    o bir ağaçtı bu kadim ve acılı topraklarda;

    "Bir ağaç, dört bin yıldır orada. Kökünden söküyorsun, hadi git şimdi diyorsun. Git, nerede yaşarsan yaşa…”

    son günlerini bir güvercin tedirginliğinde geçirdi;

    "Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce."

    sevgili eşi, biriciği rakel dink'in sözleriyle uğurlandı inadına güvercinlerle;

    "Yaşı kaç olursa olsun; 17 veya 27, katil kim olursa olsun, bir zamanlar bebek olduklarını biliyorum. Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz kardeşlerim…

    Yaptıklarını, konuştuklarını kim unutabilir sevgilim? Hangi karanlık unutturabilir sevgilim? Olmuşları, olanları kim unutturabilir? Korku unutturabilir mi sevgilim? Yaşam mı? Zulüm mü? Dünyanın zevki sefası mı sevgilim? Yoksa ölüm mü unutturacak sevgilim? Hayır, hiçbir karanlık unutturamaz sevgilim."

    Geçen zaman içerisinde, Dink’in öldürülmesiyle ilgili hukuki süreç, bir tetikçi ve etrafındaki üç dört kişinin ötesine geçemedi. Ancak 2015, Dink cinayetinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Yıllar sonra, Dink’i ölüme götüren süreçte ülkenin en önemli pozisyonlarında bulunan polis şefleri, cinayeti neden önlemedikleri sorusuyla karşı karşıya kaldı. 26 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Kamu görevlileri mahkeme önüne çıkartılmadan, iddianameyi hazırlayan ve halen soruşturmayı yürüten savcı, Dink soruşturmasından alındı. Davayla ilgili hareketli günlerin yaşanmasına rağmen, Hrant Dink’in ölüm emrinin kim veya kimler tarafından verildiğinin açığa çıkartılmasının uzağındayız.

    hrant dink cinayeti dosyası (2012)
  2. gülten akın, ardından

    "ahparig
    boylu boyunca
    yatırıldığın yer
    ömründe tek dinlenceydi
    dünyaya baktın ilk kez
    duru kaygısız
    soluğun bile ağırdı
    bıraktın gitsin
    ahparig"

    diyerek ağıt yakmıştır.
  3. unutmuyoruz seni ahparig hrant...
  4. Suikastten günümüze genel olarak başlıklar halinde derlenmiş dava süreci:

    "...

    7 temmuz 2008’de davanın sanıklarından, azmettiricilik suçundan tutuklanan yasin hayal’in eniştesi coşkun iğci, mahkemede verdiği ifadesinde, “dink’in öldürüleceğine dair bilgiyi jandarma istihbarat’a verdiğini”söyledi.

    2010'da, dava devam ederken dink ailesi avukatları avrupa insan hakları mahkemesi’ne başvurdu. aihm 10 şubat’ta kararını açıkladı. türkiye’yi mahkum eden aihm’in mahkumiyet kararında, “kamu görevlilerine ilişkin etkin soruşturma yapılmadığı” ve “dink için koruma kararının çıkarılmış olması gerektiği” belirtiliyordu.

    17 ocak 2012 günü mahkeme kararı açıklandı, “örgüt yoktur” denildi.

    12 kasım 2012’de dink ailesi avukatları anayasa mahkemesi’ne başvuruda bulundu. iki yıl sonra, 17 temmuz 2014’te anayasa mahkemesi dink cinayeti davasında ihlal kararı verdi.

    ...
    "

    Tamamı için;

    Kafası karışanlara : hrant dink davası