• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
hukuk ve idare adamı olarak osmanlı devleti'nde kadı - ilber ortaylı
"osmanlı kadısı, bütün islam devletlerindeki seleflerinin aksine bir geniş imparatorluğun coğrafyasını sırtlayan unsurlardandı. bu zümre her renk, meşrep ve nitelikteki mensuplarıyla bu zahmetli hayatı ve görevi sürdürmüştür."
-ilber ortaylı-

türkiye'de tarih denilince akla ilk gelen isim ilber ortaylı'nın kaleminden osmanlı hukuk tarihinin merkezinde yer alan ve üzerine pek konuşulmayan kadıları anlatan önemli bir çalışma…kadılık islam ortaçağında ortaya çıkan idari ve adli bir görevdir. kadı'nın sosyal-idari fonksiyonları değerlendirilirken on dört asırlık islam tarihi içindeki evrimi göz önüne alınmadığından, bu kurumun islam öncesi imparatorluklardan neleri, ne ölçüde miras aldığı üzerinde de durulmamıştır. ilber ortaylı, kadıların tarihini ve yargı görevlerini, tayinini, görev süresini, yargı bölgesini, yardımcılarını, diğer memurlar arasındaki hiyerarşik ilişkisini ve osmanlı mahkemelerinin nasıl işlediğini birincil arşiv kaynaklarını kullanarak anlatıyor. ilber ortaylı, hem geniş ufuklu tarihçiliğini hem de tadına doyum olmaz üslupçuluğunu işe koştuğu bu kitabında, osmanlı dünyasında kadı'nın bütün boyutlarını olağanüstü bir sürükleyicilikle ortaya koyuyor.
(tanıtım bülteninden)


  1. ilber ortaylı ismi gözünüzü korkutmasın. kitap gayet sade ve anlaşılır. zannedilebileceği gibi islam hukukunun esasına girmiyor. daha ziyade kadıların yetki ve görevleri ile yargılama usulünden bahsediyor. hukuk ve idare tarihiyle ilgilenenler için çok değerli bir kitap.
  2. tht ve islam hukuku'na ilber ortayli gozuyle bakmak isteyenleri uyarayim. 110 sayfalik bir ilber ortayli kitabindan bunu beklemeyin.

    osmanli'da kadilarin kadi olma liyakati, tayin durumlari, yargi cevreleri, idari gorevleri anlatiliyor. yerli ve yabanci kaynaklardan sik sik alintilar yapiliyor ve tarihimizden gercek orneklerle konu pekistiriliyor. kitabin kapsaminin oldukca dar oldugunu belirteyim ama bu olumsuz algilanmasin. ilber ortayli, osmanli'da nasil kadi olundugunu, kadilarin nasil isler yaptigini, nereye/ne zaman/nasil atandigini bir tarihci gozuyle ve eminim ki kendi icin kisaca diyebilecegimiz bicimde resmediyor.(kitabin incecik oldugunu -112 sayfa- hatirlatayim.)bunu okurun sikilmayacagi, en hizli ve en basit sekilde konunun ana hatlarini anlayacagi sekilde yapiyor.

    hukukculara, tarihcilere ve elbette ilber ortayli severlere tavsiye edebilecegim bir kitap. gunumuz kadilarina ise yatip kalkip hallerine sukretmeleri icin siddetle tavsiye ederim.^:swh^