• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
Yazar kolektif
içimizdeki ermeni - kolektif
can yayınları ermeni soykırımı'nın 100. yılı dolayısıyla çok yazarlı bir derleme kitap yayınladı: "içimizdeki ermeni (1915-2015)". üç kuşaktan saygın otuz beş edebiyatçının burnumuzun dibinde veya uzaklarda, belleklerimizde, düşlerimizde; ama bir şekilde hâlâ "içimizde" yaşamayı sürdüren, ülkemizin harcında yer etmiş ermenileri konu alan metinlerinin buluştuğu içimizdeki ermeni (1915-2015) başlıklı derlemenin çıkış noktasında, meselenin işte bu insani boyutu vardır. ne de olsa edebiyat, insanı kavramak ve anlatmak, bireysel ve toplumsal belleği canlandırıp sağaltmakta en güçlü kozlara sahip "insani" uğraşlardan biri değil midir?
kitabın editörlüğü yapan yiğit bener önsözde şöyle diyor:
"bu projeye katkıda bulunan edebiyatçılar olarak bizler, 1915'te siyasi bir kararla bu topraklardan sürülen ve yok edilen ermeni yurttaşlarımızın anısına hep birlikte sahip çıkıyoruz. ermenilerin dün bu ortak yurdumuzda var olduklarına, bugün hâlâ içimizde var olmaya devam ettiklerine ve bu ülkenin geleceğinde yarın da var olmaya devm edeceklerine, yani bu ülkenin hem harcında hem geleceğinde ermenilerin varlığına hep birlikte ama kendi özgün yaklaşımımızla tanıklık ediyoruz. bu kitaba katkıda bulunan yazarların kişisel birikimlerinin de bir parçası olduğunu belirttiğimiz ermeni varlığı ve kültürünün izlerinin toplumsal bellekten silinmesine asla razı olmadığımızı dillendiriyoruz."


  1. yüz binlerce ermeni yurttaşımızın ölümüne ve hayatta kalabilenlerin çoğunun da ata topraklarından, yurtlarından göç etmesine neden olan "1915 olayları"nın üzerinden yüz yıl geçti. bu büyük felaket'in "ad"ı ve kurbanlarının "sayı"sı konusunda kavgaya saplanıp kalmış olmak; dahası "1915"i hâlâ nefret söylemiyle tartışmak aynı toprağı, yurdu paylaşan halklar arasına saplanmış zehirli bir hançerdir. bu hançeri çıkarmanın, ortak bir vicdanda buluşmanın zamanı gelmiş, geçmektedir.