1. mardin usulü biraz daha leziz geldi bana, (ceviz büyüklüğünde haşlama olan versiyon). antep yada hatay yöresinin ise kızartmanın getirisi ile lezzetleniyor,
    eğer bir mekanda yiyorsanız kızartma midenize dokunabilir, ekşitebilir. kısaca riskli bir ürün. mekana itimadınız yoksa evimde yapayım deme şansı da sınırlı. herkesin harcı değil, benim gibi kontrolsüz özgüvenli iseniz bir pazar sabahı trt 1'de kovboy filmi izlerken içli köfte yapıp yiyelim yav diyebilirsiniz. sonrası ise bütün pazarınızı yiyebilir, düşündüm de benim pazar'larım pek değişmemiş yine bir pazar sabahı ressam bob'u izleyip ben daha iyi yağlıboya resim yaparım deyip tuval, palet aramışlığım, süperman'i izleyip pelerinle uçmaya çalışmışlığım var. mizaç değişmiyor 30'lar sonrası da yerini daha iyi köfte yoğurur, daha iyi salata yaparıma bırakmış. ne diyorduk yine bir pazar günü içli köfte yapalım diye tutturunca malzeme arayışına girdim ancak işimiz zor zira içli köfte bulguru çok özel, batıda bulma şansı pek yok. sıfır numara bulgur dedikleri un'a yakın bir güneydoğu bulguru bulmamız lazım. bulguru bulduk, kıyma, baharatlarımız vs var ama inanılmaz bir el maharati ile zar gibi bir bulgur duvarının içine kıyma harcını hapsetmek gerekli. amatörler için o bulgur duvarı zar gibi olmuyor kalın bir tabaka oluyor ve kızartmada kütür kütür ağza geliyor. benim ilk ve son denemem olumsuzdu ancak mersinli bir komşumun içli köftesini yiyince diz çöküp tövbe istedim. yapan yapıyor saygımız sonsuz.
  2. hakkını vererek yapması kolay değildir, en önemli yeri iç harcıdır.

    haşlanan versiyonunu bir kere yedim, içi normal içli köfteden farklıydı. o yüzden her içli köfteyi hafif olsun diye haşlamayın.

    dış harç artarsa yapma yapılır, iç harç artarsa sizin evde bir sıkıntı vardır : )
  3. dışarda satılanları saatlerce bekliyor kızarmış şekilde, acayip bir kuru his. genelde yapması zor diye evde yapmayı tercih etmiyoruz ama en sağlıklı bulduğum yöntem yine de..
  4. içinde ceviz varsa, sevindirir. limon dökülür yenilir, efendi gibi yiyecektir. ıssırarak yemeyi tercih ederim.
  5. güzel yapılmışını nadiren canım ister ama isteyince de gelene kadar elim ayağım titriyor. yazın da öyle olmuştu, çok güzelini yiyememiştim. şimdi görünce canım ister gibi oldu...
  6. söz konusu olan içli köfte olunca insanın diyetine son vermesi çok mümkündür.
    anadolu'nun her yöresinde ziyadesiyle güzel yapılır.

    irmik ve setik adı verilen ince bulgur yoğrularak dış harç hazırlanır. dana kıyması, soğan, kırılmış ceviz ve damak tadına göre çam fıstığı ve kuş üzümü bir tencerede kavrularak iç harç hazırlanır. iç harç dış harcın içine yerleştirilir ve istenilen dairesel şekil verilerek kapatılır.

    iki tür pişirilir. bol yağda ve fritöz tavada kızartılarak veya fokur fokur kaynayan suda haşlanarak. suda haşlarken köfteler önce suyun dibine batar. piştiğinde ise suyun üstüne çıkar. patlamasına izin vermeden tencereden alınız.

    sıcak tüketiniz.
  7. fındıkzade,de minibusun arkadasinda bi adam icli kofte ve cig kofte satardi. gecenin bi yarisinda bile onunde zibil gibi insan olurdu. hayatimda yedigim en guzel icli kofte oraya ait. hala ordaysa gidin yiyin youserlar
  8. beyoğlu istiklal caddesi'nde, galatasaray'da, sabırtaşı vardır. tezgahta satar. çok güzeldir.
  9. istiklalde seyyar içli köfteci vardı. sırf onun için 2 gün gittim geçtim ordan. ama yoktu.
    hayallerim yıkıldı beyaz önlüklü içli köfteci. nolur dön geri gel.
  10. bir trakyali olarak cook begendigim bir tad!! icli kofteyi icad eden cennete gitsin.