• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
idioterne - lars von trier
birlikte yaşayan bir grup zeki insan zihinsel engelli taklidi yaparak, toplumun değerlerini sarsmayı amaçlar. sık sık toplumun arasına karışıp rollerini gerçekleştirirler. zaman zaman aralarına yeni isimler de katılmaktadır ve kendilerini aşacak yeni oyunlar keşfetmekte zorlanmazlar.daima kışkırtıcı trier'in dogma 95 kurallarına göre çektiği, tartışmalı bir başyapıt


  1. dogma95 manifestosu akımının ikinci filmi. birincisi festen – thomas vinterberg’tir.

    aynı zamanda lars von trier’in altın kalp üçlemesi’nin ikinci filmi. breaking the waves (1996), idioterne (1998) ve dancer in the dark'tan (2000) oluşur. trier’in kendi deyimiyle bu üçleme “kötü dünya tarafından boğulmuş iyi kadın”ı anlatan filmlerdir.

    bu filmiyle de toplum üzerine derin eleştirilerde bulunmuş, kuralların ve tabuların yıkılmazlığı ve yıkılabilirliliği üzerine derin söylemler getirmiştir. aynı zamanda film için trier’in başyapıtı da denir.

    modern hayatın kurallarını yıkmak üzere kendilerine küçük bir komün kuran bir grubun hikayesini anlatan özgürlük ve deliliğin sınırlarında gezinen cüretkar sahneleriyle toplumsal normları tiye alan etkileyici bir film.

    çekimler el kamerasıyla yapılmış, sabit kamera görüntülerinden kaçınılmış ve ışık en doğal haliyle kullanılmış. kamera hataları örtülmemiş.

    en ironik filmlerden biri.