1. katılımcıların ingilizce seviyesini ölçen ve cambridge üniversitesi tarafından hazırlanan uluslararası bir sınavdır. sınavı 3 kez almış biri olarak söyleyebilirim ki çok uzun süredir ingilizce öğrenen veya yoğun ingilizce kullanılan ortamlarda bulunan (10-15 yıl) kişiler dışında (çünkü bu insanlar her halükarda 8, 8.5 ve 9 alabilir) geriye kalanlar üzerinde bu sınava hazırlanma derecesini ingilizce seviyesinden daha iyi ölçtüğünü düşünüyorum. hem kendi tecrübelerimden hem de bu sınavı alan tanıdıklarım üzerinden gördüğüm kadarıyla normalde gayet iyi ingilizcesi olup bu sınava hazırlanmadan girenler, kendilerine göre daha kötü ingilizceleri olmasına rağmen sınava uzun bir hazırlık döneminden sonra girenlerden eşit ya da daha düşük skorlar alabiliyor. bunun sebebi belki de sınav sorularının belli bir sisteminin olması ve bu sistemii sindirmenin gerçek ingilizce seviyenizden biraz daha yüksek skorlar almanıza yardımcı olması olabilir.

    o yüzden girenlere verebileceğim tavsiye eğer ingilizce seviyenizin ihtiyacınız olan skordan ciddi ölçüde üstünde olduğunu düşünüyorsanız hazırlanmadan girmenizde problem yok ama biraz daha sınırda hissediyorsanız hazırlanıp girmenizi tavsiye ederim çünkü yukarıda anlattığım etkene ek olarak sınav günü şartları (uykusuzluk, trafik, geç kalma stresi, gelen soruların ilgi alanınıza göre çok ters gelmesi ve bocalamanız vs.) da dikkate alındığında o hazırlık sürecinin faydasını görebilirsiniz.
  2. cambridge ielts kitaplarıyla hazırlanılması gereken sinir bozucu sınav. (torrent kullanarak bulabilirsiniz hepsini)
    girecek olan arkadaşlara tavsiyem. sınav tarihini çok geçe almayın bir an önce halledin. ben son bir ay kala sınava çalışmaya başlamıştım. ama evde çözdüğünüz testlerden 1 veya yarım puan düşük alıyorsunuz. uzun vadede çalışmak daha verimli olabilir diye düşünüyorum.

    listening, reading ve writing bölümünde ara verilmediği için ihtiyaç molanızı sınav esnasında kullanmak zorunda kalacaksınız. mümkünse az su için, zamandan çalmayın.
    yaklaşık 2 buçuk saat belkide daha fazla sürüyor bu bölümler.

    speaking 15 dakika sürüyor maksimum. karşınızdaki kişi hem sesinizi kaydeder hem soru sorar hem de not alır. yazdığı notları okumaya çalışmayın lütfen. daha sonra bu kayıt tekrar değerlendirilecektir. notunuzu tahmin edemezsiniz.

    bu sınavın en büyük problemi insanda oluşturduğu strestir. uykunuzu iyi alın. kahvaltınızı iyi edin. bir de sınav yerine yanınızda biriyle giderseniz belki daha rahat edersiniz.