1. davetleri reddetme sebebidir. 110 tl'ye iftar mı yapılır yahu.
    abi
  2. yukarıda belirtildiği gibi 110 tl' lik alış veriş yapılsa kaç kişi doyar. üstelik tıka basa olmak zorunda da değil. bir çorba, salata, hafif bir ana yemek.. içecek şeyler de evde hazırlanır.. nasıl bir ticari yaklaşımdır aklım almıyor. bir yanda et ve balık kurumu önünde sıraya girenler, diğer yanda afaki fiyatlarla organize edilen iftar sofralarında yerini alanlar. amacından sapıtık durumlar.

    eskiden ailemle dışarıda çıkalım bir yerlerde yiyelim derdim, biraz farklılık olsun bizimkilere.. ondan da vazgeçtim. yemek değil insanlar resmen birbirini yiyor.
  3. ramazanın dini anlamını burda konuşmayayım ama bir de geleneksel boyutu var; iki boyutu için de; bize öğretilmeye aşılanmaya çalışılan konu : azla yetinmeyi öğrenmek, nefisle mücadele edebilmek, açın halinden anlayabilmek, paylaşmayı becerebilmek.

    zeytinden kadayıfa kadar geniş bir yelpazede "garson donat masayı" demiş gibi doldurulan, ister istemez "o kadar para verdim yerim ben hepsini" diye mideye, bünyeye yüklenilen iftar sofraları ramazan amacına ne kadar uygun?

    ve bu sofralara minimum verilen 35-40 lira (henüz en az 35 ile karşılaştım) nasıl bir "açın halinden anlayabilme" durumu?

    bu sene fitre 15 lira olarak belirlenmiş. yani diyanet diyor ki bir kişinin bir günlük 'asgari' besin ihtiyacı 15 lira ederindedir. hayır diyanete çok güvendiğimden değil ama; 15 olmasın 20 olsun 25 olsun hadi... bir günlük erzağını alır insan.

    bir iftar öğününe fahiş fiyatlar biçmek ne ramazana uygun ne başka bir şeye, sadece "fırsattan istifade" durumu...
  4. Ben hep nusr-ette yediğim için bence normal olan fiyatlardır.
  5. bu menüler niye pahalı? alıcısı var çünkü hayat öyle enteresan ki birisi gelip "ister yerim ister yemem sanane!!" dediğinde insanlara cevap veremiyorsun çünkü toplumsal ve dini ritüeller yazılı olmayan kurallar ile donatılmış. bu noktada ben de banane deme hakkımı kullanıyorum. adam 1000 tl versin yapsın iftarını banane diyorum. kullandığın banane sayısı arttıkça da bir o kadar toplumdan kopmaya başlıyorsun, toplumlar kendi kaderini kendileri çizer. bu gerçek ile yaşadığım toplumu ancak normal görmeye başlayabiliyorum. şunu da kabul ediyorum bir restoran erik sosunda marine edilmiş kuzu pirzola ile kuşkondurmuş olmuyor, ara sıcak iki tane avcı böreği de dertlere derman olmuyor. bir menünün içeriğine koyduğunuz alengirli janjanlı süslemeler ile işim olduğunu sanmıyorum. iki lahmacun bir yayık ayrana hayır demem ama haa aklıma geldi geçen bir vegan da laf koymuş bana madem başlık abi'nin buradan şikayetimi yönelteyim. üst yoruma laf sokmak yasaktı dimi? hem gelmiş inegöl köfte tarifimi okumuş ardından lafını esirgememiş. kendisine kızamadım, tebessüm ettim. ya arkadaş bir vegan neden inegöl köfte tarifi okur ki bir türlü cevabını bulamadım. ne bekliyordu kuzu yerine pirinçten köfte tarifimi verecektim. bu da onun gibi bir gerçek 110 tl'ye de iftar menüsü olur sanane yaptım oldu diyorsa. bana laf çakan vegan da bir o kadar haklı.
  6. her sene fiyatı gözle görülür derecede artan iftar menüleri.

    hadi diyelim bir çok çeşitlilikle önünüze masayı donatıyorlar. ' yiyebildiğiniz kadar yiyin' düşüncesinde olduklarını varsayalım. gene de pahalı kardeşim.

    ramazan'ın amacı bizde nefis olarak değilde, gelir kapısı olarak düşünüldüğü için insanlara kazık sokmak peşindeler haliyle. e bizim insanımızda genelde gösterişi falan da sever, 4 kişilik bir ailenin tek bir akşamlık gittiği yemek size 440 tl ye patlamış oluyor. burası da muhtemelen ortalama bir yerdir. lüks bir yerde bu fiyatların artacağı aşikar.

    ama göya nefis meselesi dimi ramazan tabi canım ne demezsin. günlük iş yerlerinde yemek limitleri bile 15-20 tl iken varın siz düşünün aradaki uçurumu.

    eskiden iftar menüleri bu kadar uçuk değildi nispeten gidebiliyordum, ama son birkaç senedir gitmiyorum keriz değilim kusura bakmasın kimse.

    restorantlar bu fiyatı çekiyor ama insanlar gidiyor ona da birşey diyemem kendi tercihleri 100 küsür tl bayılmak istiyorlarsa kendi tercihi. ama bu organizasyonda ben yokum hacı.

    afiyet olsun...