1. kerkük’te doğdu. öğrenimini ankara devlet konservatuvarında tamamladı. ilk kez "m.butterfly" operasında pinkerton rolüyle ankara devlet opera ve balesinde sahneye çıktı. bugüne dek ankara, istanbul, izmir, mersin, antalya ve avrupa'da bir çok opera sahnesinde "la traviata", "aida", "rigoletto", "il trovatore", "maskeli balo", "don carlo", "verdi-requiem", "tosca", "m. butterfly", "turandot", "alayın kızı", "mefistofele", "la boheme", "die kluge", "carmen", "lucia", "yarasa", "tebessümler diyarı", "hoffmann'ın masalları", "cavalleria rusticana", "palyaço", "iv. murat" eserlerinde rol aldı ve konserler verdi.

    1984 sofya genç şarkıcılar yarışmasında'' en iyi arya yorumcusu'' ödülünü kazanarak butterfly ve rigoletto operalarını oynamak üzere burgaz ve varna festivallerine davet edildi.

    1987-1988 sezonunda çalışmalarını italya'da umberto borso, arrigo pola ve luigi toffolo ile sürdürdü; trieste, parma, modena ve piacenza'da konserler verdi.

    1989 yılında 17. uluslarası istanbul festivali açılış konserinde "verdi requiem" seslendirdi. aspendos festivallerinde tosca ve aida operalarını söyledi; fransa'da carassonne festivalinde dünyaca ünlü sanatçılarla birlikte il trovatore operasında manrico rolünü oynadı. ayrıca polonya'da bir çok kez konuk sanatçı olarak tosca, mefistofele ve il trovatore operalarında rol aldı ve almanya turnesine katıldı, innsbruck operasında hoffmann'ın masalları ve yarasa ; lizbon' da m.butterfly operalarını söyledi. ankara devlet operasının danimarka turnesinde radames rolünü seslendirdi.

    uluslararası aspendos, ankara, side ve phasilis festivallerinde ve yurtdışında varna, burgaz, carcassonne, almaata ve split festivallerine birçok kez katıldı. almanya, rusya, kazakistan, kırgızistan, pakistan, kıbrıs, hırvatistan, polonya, portekiz, isviçre, fransa ve avusturya'da senfoni orkestraları eşliğinde konserler verdi, hamburg grosser saal’de “tenorlar konseri”ne iki kez davet edildi.

    ankara radyosu stüdyosunda gerçekleştirilen “tenorca türküler” programına iki kez söylediği kerkük türküleri ile katıldı, ayrıca bir çok konserinde senfonik orkestra eşliğinde türküler seslendirdi. ihsan ekber halen ankara devlet opera ve balesi solist sanatçısı ve hacettepe üniversitesi ankara devlet konservatuvarı öğretim elemanıdır.