1. kitap yazmak çok bunaltıcı bir süreçtir. bu proseste insanın yanlış yola sapması çok muhtemeldir. o yüzden iki zeki insan birbirini desteklerse çok keyifli olur. ancak iki öküz bir araya gelirse ortaya çıkana kitap değil direk denir.

    bugünlerde denediğim olay. senaryo konusunda tecrübeliyim ama kitapta sinerjiyi göreceğiz.

    edit: ben aslında senarist olarak görüyorum kendimi. hep iki kişi senaryo yazdığım için kitapta da bunu yapmak istedim. iki insan birbirinin bilinçaltını görmek ve tanımak istiyorsa bence senaryo yazmalı.

    iki akademisyen bilimsel bir kitap yazamaz demedim ya. ben roman ya da hikaye yazdığım için başlığa bu konudan yaklaştım.
  2. insanlarin kitaptan anladigi sadece roman sanirim. iki hatta daha fazla kisinin kitap yazmasi cok karsilasilan bir durumdur akademik dunyada. ortak amac icin bir araya gelenlerde zaten onceden planlanan sablon uzerinden birbirlerine destek olarak bolum bolum bitirirler eserlerini.

    son donemde usta tarihciler yanlarina birer populer kisi alarak eser basmistir ki bu ikinci kisiler genelde haber programlarindan populer olmus bayan gazetecilerdir. isim vererek hedef gostermek istemiyorum eserleri detayli incelemedim cunku.

    diger bir ornekte gecmiste polisiye yazarlarinin bir araya gelerek ortak bir roman yazma denemeleridir. birisi baslar, digeri hikayeyi ordan alir devam ettirir ve diger yazar gelir, boyle devam eder sonucu hep beraber toparlarlar.

    iki okuzun bir araya gelipte kitap degil direk yazdiklari ornekleri de goruruz umarim ilerleyen surecte. her eline kalem alan kendini yazar sandigi su gunlerde yazar editor iliskisini iki kisinin kitap yazmasi olarak yorumlayanlari da goruruz. kurgu, hikaye benden sen toparlarsin iste ortak kitap yazdik.
    (bkz: kitap yazmak)
    (bkz: roman yazmak)
    (bkz: arastirma yapmak)
  3. başlık yanlış açılmış ama ne demek istediğini anlıyoruz, sıkıntı yok. asıl kastedilen birden fazla yazarı olan romanlar olsa gerek; yoksa derlemelerden tutun da akademik çalışmalar vb gibi kitapların, yani birden fazla yazarlı kitapların sayısı sanırım tek yazarlı kitaplardan daha fazladır.

    öte yandan yazma sürecinde değerlendirmeleri ya da katkıları ile yazara destek verene "ikinci yazar" değil "editör" demek daha doğru bir tanım. iki yazarlı romanların yolda dağılma ihtimali bence daha olası.

    iki yazarlı romanlarda strugatsky kardeşler edebiyatta önemli bir yere sahip. iki yazarın ortak bir dil tutturabilmelerinin zorluğu aşikarken bu zorluğu bir de bilimkurgu gibi bir türde yazarak perçinlemiş yazarlardır. çevirisini okuduğum için çok iddialı konuşmak doğru olmaz ancak kıyamete bir milyar yıl 'da kalemin el değiştirdiğini anladığım kısımlar olmuştu; okuyucuyu oldukça soğutan bir durum.

    bir diğer örnek ise siyasi polisiyenin önemli bir kitabı, huzursuz ölüler. adam dağda, n'apsaymış? iyi yapmışlar.

    yani sözün özü, leb demeden leblebiyi anlayacak bir kardeşiniz yoksa ya da dağ başında değilseniz işi kolaylaştırdığı söylenemez.
    mesut
  4. bilen için tek kişinin kitap yazmasından farkı yoktur.