1. 'Tarihi kazananlar yazar' sözünü doğrulayan savaş.

    Bu savaşta en az Hitler kadar vahşete imza atmış olan Stalin'in, ingilizlerin, amerikanların neredeyse 'cici çocuk' olarak gösterilmeye çalışılmasının nedeni budur. savaşı eğer naziler kazansaydı tarih bugün Hitler yerine diğerlerini öcü olarak yazacaktı.

    Bu savaşla ilgili yapılan algı çalışmalarının sonuçlarına dair bir örnek:
    https://twitter.com/BVRAY/status/706783599798951937
  2. hakkinda uzunca bir belgeselin yapildigi savas. adim adim savasin cikis sebepleri ve yasanan olaylari anlatmakta. vakti olanlar icin tavsiye ederim.

    Kiyamet - 2. Dunya Savasi

    edit: belgesel turkce sesledirilmistir.
  3. savaşta ölen insanları ve savaşın şiddeti konusunu bir kenara bırakırsak gerçekten insanlık tarihi içerisinde büyük bir gelişime neden olmuş savaştır. japon ve nazi kamplarında uygulanan işkence teknikleriyle tıp büyük ölçüde gelişmiş; nazi bilim insanları bilimde çığır açarak roket, jet motoru gibi teknolojiler geliştirmiştir. özellikle almanların arı ırk inancı ve bazı mistik görüşleri oldukça değişik çalışmalar oluşmasına neden olmuştur. belgelerin gerçekliğini bilmiyorum ama nazilerin elindeki "ufo" prototipleri ve fotoğrafları da ayrı bir tartışma konusudur.

    işin savaş kısmına gelecek olursak elinde manstein ve rommel gibi generaller olan almanya'nın bir çok taktiksel hatada heba olması (özellikle doğu cephesi) fena bir durumdur. ingiltere ve sscb'nin pes etmemiş olması anca takdir edilir, sscb nüfusunun büyük kısmı savaşta ölmüştür ve savaş kayıplarının da büyük bir kısmını oluştururlar, sadece asker olarak 7 milyon kişi ölmüştü sanıyorum sscb'den. böyle büyük bir savaştı işte ikinci dünya savaşı.

    öbür yandan benim ilgimi en çok çeken cephe hep pasifik cephesi olmuştur. bunun nedeni büyük hava ve deniz savaşları, amfibi savaşların fazlalığı ve bölge havası olabilir. özellikle call of duty world at war, battlefield 1942, silent hunter 4 gibi oyunlar bu cepheye ayrı bir ilgimin doğmasına neden oldu.
  4. şu an fark ettim, wikipedia'da, as pilotların olduğu bir liste var ve bu listede 50 ve üstü sayıda uçak düşüren pilotların ezici bir bölümü alman. tek tük ingiltere, abd, sovyetler ve japon pilotları var ama yüzde doksandan fazlası alman.

    alman pilotların düşürdüğü uçak sayılarını yan yana, üst üste, alt alta, çapraz çapraza, nasıl ve ne şekilde koyacak olursak olalım korkunç bir sayıya ulaşıyoruz. yaklaşık 20.000 düşman uçağı alman pilotlar tarafından düşürülmüş. listedeki alman olmayan diğer pilotlara baktığımız zaman düşürdükleri uçak sayıları almanlara kıyasla hiçbir anlam ifade etmiyor.

    benim şahsi kanaatim, -eğer yerde imha edilen uçaklar bu sayıya dahilse- bu düşürülen uçakların büyük bir kısmının barbarossa operasyonunun daha başlarında, yerde imha edildiğidir. ki bilindiği kadarıyla bahsedilen zamanda binlerce uçak yerde imha ediliyor.

    şuradan rusların güçlerine bakacak olursak savaşın başladığı 22 haziran 1941 tarihinde 11.357 uçak kullanıma hazır ve daha sonraki zamanlarda bu sayı 35.000 ile 40.000 arasına çıkıyor. almanların savaş boyunca faal olan toplam uçak sayısı ise 4.389 uçak.

    sovyetler bu süre boyunca 21.200 uçak kaybederken, alman pilotlar 2.093 uçak kaybediyor. yani doğu cephesinde yer alan ortalama bir alman pilotu, uçağı düşmeden önce on taneden fazla düşman uçağı düşürüyor. bugün ortalama bir ülkenin hava kuvvetlerindeki uçak sayısının 400 ila 500 arasında olduğu düşünülecek olursa, bunlar gerçekten muazzam rakamlardır. evet bu uçakların hepsi gelişkin uçaklar değildi, özellikle savaşın ilk başlarındaki sovyet uçaklarının hatrı sayılır bir kısmı zayıf uçaklardı ama yine de rakamlar korkunç.

    yani buradan şuna ulaşıyoruz; her ne kadar bugün savaş dönemi konuşulduğunda royal air force ve u.s. air force alman hava kuvvetlerinden önce sayılsa da aslında luftwaffe bunu hak etmemektedir. zira müttefikler ve sscb düşen her uçağın yerine yenisini koyabilmiş olsa da almanlar bunu yapamamış ve luftwaffe etkisizleşmiştir.

    yani luftwaffe'nin sonunu getiren ne hermann göring'in basiretsizliğidir, ne de diğer hava kuvvetlerinin üstün başarısızlığıdır. luftwaffe'nin ve alman ordusunun sonunu getiren üretim kapasitesidir. üretememektir.

    sonuç olarak, bütün dünya almanın taşağını yesin. oh be. söyledim de rahatladım. bütün analiz falan hep bunun içindi.
  5. ikinci dünya savaşı hakkında yapılmış sanat çalışmaları. (bunlar sanat değil azizim, savaşın sanatı mı olurmuş? bunlar olsa olsa masaüstü kapak resmi olur.)