1. francis bacon şöyle der;

    ''ikiyüzlülük kısa süren akıllılıktır.

    ikiyüzlülük gösteren kişi kendisini asıl donanımından mahrum bırakır,yani doğruluğundan.

    ikiyüzlülük, ikiyüzlülüğü çağırır.

    ikiyüzlülük yapan, özgür olamaz.''


    riyakarlığın en derininde açıkça "acizlik" vardır. ne kadar güçsüzseniz, ne kadar eksikseniz o kadar riyakar olursunuz. bizde nabza göre şerbet vermek diye bir deyim vardır. acizliğini birilerine yaranmak suretiyle dışavurur insanlar. ikiyüzlülük vazgeçememektir aslında.

    ikiyüzlü insanlar, aciz kişiler oldukları için toplumda da tehdit oluşturdukları düşünülür. "babana bile güvenme" tarzındaki söylemlerin müsebbibi bu kişilerdir. japonlarda şöyle bir söz var;

    "pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, asıl beyaz taşlardan kork."

    bak bu çok doğru bir söz işte, siyah taşlar durabilir hatta pilav bile yaparsın, o hep kendini belli eder, ne olduğu açıktır, en olmadı çıkarır kenara koyarsın orada varlığını sürdürür. diğerini fark etmezsin dişini kırar.
    abi
  2. sizden istediği şeyi verdiğinizde mutlu olurlar ve o an için en iyi sizsinizdir ama geri istediğinzde yemediklan diyerek aşırı tepki verirler ve o an için en kötü sizsinizdir = ikiyüzlülük ( not. böyle insanlardan uzak durun demiyorum kaçın kaçın , çünkü bir bok değillerdir)
  3. sadece insanlara değil tanrılara da has bir özelliktir. misal homeros' un ilyada'sında zeus'un eşi tanrıça hera bir taraftan yunanlıları alttan altta desteklerken bir taraftan da zaferi hektor nezdinde truvalı'lara vermek isteyen zeus'a "benim beyim en iyisini bilir" modunda gaz vererek ikiyüzlüğün mitolojisini yazmıştır. ancak insanoğlunun ikiyüzlüğü kolay keşfedilse de tanrınların ikiyüzlülünü keşfetmek biraz vakit alabilir.
  4. yabancılar bunu bazen kendisine başka, karşısındakine başka standartlar uygulayanlar için kullanıyor. açıklamak gerekirse, örneğin; kendisi için doğal gördüğü veya kendine hak gördüğü bir şeyi karşısında ki yapınca eleştiriyorsa, protesto ediyorsa gibi. bizim çifte standardımızın, çifte standardın taraflarından birinin kendi lehine çifte standardı uyguladığı hali şeklinde düşünün.