1. mahallede kağıt toplayarak geçinen 10 nüfuslu bir aileye dayanarak söylüyorum ki bu güzel insanlar savaş bitse siktir olup gidecek
    bu mentalitede olmayan insanlara gelirsek başlıktaki ihtimal için suriyeli olmalarına gerek yok
  2. çerkezlerin bunu yapma ihtimalinden farksızdır. kürtlerin mevzusu başka karıştırmayın derim.
  3. ihtimal dahilinde olmasına karşın, gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür.

    siyasi özerklik talepleri kimlik politikaları ve erk istenci ile yakından alakalıdır. dolayısıyla her azınlık günün birinde çoğunluk ile güç paylaşma talebinde bulunma ihtiyacı hissedebilir. öte yandan, bunu gerçekleştirmek için tarihi sayılabilecek bir zaman diliminin geçmiş olması ile sosyal psikolojik kırılma noktalarının da yaşanmış olması gerekmektedir.
  4. yalan
  5. bir özerklik isteyeceklerini düşünmüyorum, ancak terrör sıkıntısıyla iç içe geçmiş ülkemizde, yeni bir terrör dalgasına neden olabilirler, sokaklarda yaşarak büyüyen bir nesilin çocukları ezilmişlik ve bilgisizlikle dolu zihinleriyle, birazda gaz verilirse, elinede bir ak-47, yep yeni bir terrör yapılanması daha. eğer, güzel eğitim verilir, bu çocuklara türkiyede oldukları için şanslı oldukları hissi verilir, onları suriyede ki savaştan kaçtıklarında kapılarını açanın türk milleti olduğu öğretilir ise, az önce anlattığım neslin tam tersi, okumuş ve dünya görüşü olan, elinde kalemi kitabıyla insan gibi yaşamayı seçen binlerce genç olur.
    yani sevgili arkadaşlarım, gelecekte olacakların temelini bu günlerden atacağız, eğer bu insanları sokaklarda bırakırsak, yarın o sokaklarda bizim çocuklarımız korkuyla yürüyecek, ancak bu insanlara, kamplar veya onlar için oluşturulan alanlarda, eğitim öğretim ve hayatlarını sürdürebilmelerinide sağlarsak, yarın karşımıza çıkacak olan yeni nesil, bizlere sevgi duymasada, nefretde duyacağını sanmıyorum. uzun lafın kısası, eğitime ve öğretime önem verilmeli, gencecik zihinler nefretle kirlenmeden, çocuklar büyüyüp ellerine molotof almadan, onların ellerine kalemler vermeliyiz. ancak gönül ister ki, suriyede ki savaş sonuçlanıp, ülkelerine geri dönmeleri, ardından kendi ülkeleri için çalışacak ve onu yücelticek bir neslin temelide türkiyede eğitim almış çocuklardan olmasıdır.