1. insanlığın ilk ihtiyaçlarından biridir. çünkü avlanmakla ilintili bir durumdur. hatta dilin doğuşu konusunda hayvan seslerini taklit ederek insanlar arasında bir çeşit avlanma iletişimi kurulduğunu ve bu bağlamda geliştiğini okumuştum. fakat böyle bi güdü var mıdır emin olamadım. araç mıdır ihtiyaç mı konusunu düşünmek lazım.
    abi
  2. gerçek bir ihtiyaçtır evet.

    insan, beden olarak bazı hayvandan çok daha eksik konumda olan bir canlı. hatta bu bedensel eksikliği zekasıyla bile bazen gideremeyebilir. mesela bir orangutan, 3 tane insanı hiç zorlanmadan yere yıkabilir. goriller de hakeza öyle. aslanlar tek ısırıkta öldürebileceği gibi geyikler de tek hamlede tahtalı köyü boylamamıza neden olabilir. elinde sopa, tabanca vb. zeka ürünü bir alet olsa dahi, bu hayvanlarla girilen birebir kavgalarda en iyi ihtimalle bir uzvunuzu kaybedersiniz.

    peki şimdi bunun iletişim ihtiyacı ile ne alakası var? o da şöyle: madem insan bu kadar güçsüzdü, bu güne kadar nasıl geldik? işte işin sırrı o. iletişim kurduk. bir aslan karşımıza çıktığında 5 insan birbiriyle hemen orada bir plan yapıp aslanı can kaybı vermeden öldürebildi. kendisi de ölmedi. zamanla büyük kabileler oluşturdu, şehirler kurdu, ülkeler kurdu... insan, doğadaki canlılar içinde sosyal yapılanması en karmaşık olan, türünü en çok tutan canlı. arı ve karıncalar gibi, ama onlardan bile karmaşık.

    diyelim ki bir aylığına kimsenin kimseyle iletişim kuramadı ama hayat aynen devam ediyor. işimize gidip geleceğiz, ailemizle oturacağız, her şey aynı kalacak. ama kimse birbirine bir şey söylemeyecek, ima etmeyecek, hiçbir bilgi aktarımı olmayacak. sizce olabilir mi bu şekilde bir dünya? ben söyleyeyim, 3. günde her şey çığırından çıkar. doktora derdini anlatamıyorsun, sanayide çalışan işçi neyi nasıl yapacağını bilemiyor, tehlike anında başkalarından yardım isteyemiyoruz... hele bir de doğal afetler yaşanırsa, tümden batarız.

    baya baya ihtiyaçtır iletişim kurmak.
  3. her ne kadar çoğu zaman yalnızlığı kendimize yakıştırsak da asla iletişimsiz kalamıyoruz. yoğun bir iletişim yağmurunda dahi kendi seçtiklerimizle dinginliğe ulaşıp karşılıklı paylaşma duygusunun ne kadar güzel olduğunu hissetmek istiyoruz. tümüyle dış dünyadan soyutladı mı kendini insan, orada bir tuhaflık olduğunu sezmek gerek sanıyorum.
  4. kesinlikle katılacağım bir başlık ''iletişim ihtiyacı'' adı üstünde ihtiyaç evet evet ihtiyacı oluyor bazen insanın ki bu bazenler bazen öyle sık oluyor ki düşünün bazen yaşamak bile istemiyor insan evet bol bazenli bir cümle oldu ama olsun bazen gerekli.
  5. sosyal bir tür olan insanların, zaruri ihtiyaçlarından biridir.
    iletişim kuramadığını iddia eden insanlar, bunu iddia ederken bile herhangi bir insan ile iletişimde bulunurken (sosyal medya vb.) mecralar kullanarak iletişim eksikliğini gidermek ister.
    iletişim sosyal olan tüm varlıklar için zaruridir ki, bu da yalnızca insan için geçerlidir.
    salt yalnızlık yaşamak modern zamanda neredeyse imkansız olduğu için, iletişim bir ihtiyaç durumu haline gelmiştir.