1. ingmar bergman (14 temmuz 1918, uppsala - 30 temmuz 2007, fårö), isveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

    bir protestan papazının oğlu olarak 1918'de isveç uppsala'da doğmuştur. çok sayıda evlilik yapmıştır. bunların sonuncusu, kült oyuncusu liv ullmann ile yaptığıdır. diğer kült oyuncusu ise max von sydow'dur. 30 temmuz 2007'de sabahın erken saatlerinde isveç'te fårö adasındaki evinde 89 yaşında ölmüştür. kızı eva bergman tarafından uykusunda öldüğü açıklanmıştır. bergman 2005 yılında time dergisi tarafından dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni olarak nitelendirilmiştir. 9 defa en iyi yönetmen oscar’ına aday gösterilen bergman’ın eserleri, 1960, 1961 ve 1983 yıllarında en iyi yabancı film akademi ödülü’nün sahibi oldu.

    birçok filminde karakterleri, sanat çevreleri içine yerleştirmiştir. filmlerinde tavrını daima kadınlardan yana koyar. mizahi ve eğlenceli filmler de yapmıştır.

    papazlar, bir 'sorunsal' olarak dahil edilir filme. aşkımızın üstüne yağmur yağıyordu, yedinci mühür ve cehennemi karanlıkta müzik filmlerinde açıkça iticidirler. bir aşk dersi ile bir yaz gecesi gülümsemeleri'nde mizahi bir dille hicvedilirler.
  2. 1966 yapımı persona benim favori filmimdir. liv ullmann da ingmar bergman'ın favori oyuncusudur.
  3. filmlerinde ; psikoloji, felfese, ölümlülük veya ölüm korkusu, aşk, tanrısal sessizlik, insan ilişkilerinin zorlukları, dinsel kuşkunun ızdırabı, başarısız evlilikler, insanlar arasındaki iletişim kopukluğu, kötü yaşanmış hayatların sorgulanması konularını ustaca işlemiş, hayatımızda basit olarak gördüğümüz bu tür olayları sorgulama yolu ile kamera eşliğinde fazlaca detaylandırmıştır.

    kafasında oluşan soruları çözmek için film yapan adamdır , ve bu soruları film içinde kendi üslubuna göre çözer de , bir film seyredeni olarak bizler kendimize sorular sormaya başlarız bu kez , acaba deriz kendimize ?

    işte...ingmar bergman ve bergman sineması kısaca budur.
  4. bugün ölüm yıldönümüdür.
  5. anne ve babasının tanışmaları ve evlilikleri ile ilgili yazdığı, bille august'un yönettiği, altın palmiye kazanmış den goda viljan filmi bergman'a daha fazla yakınlaştırır. en etkilendiğim filmi viskningar och rop, en iyi filmlerinden biri höstsonaten olan yönetmen. yıllar önce bir yere en sevdiğim film yazmıştım ama filmlere en sevdiğim diye bakmayı bıraktım bir süre sonrasında. çok iyi filmdir.