1. bir canli. bir hayvan turu. sen, ben, o; biz, siz, onlar.

    zaman zaman guzel seyler de yapar fakat cirkin ve kotu yani daha kuvvetlidir. onemi ise bu yazdigim sayfa dahil hepsini insanin yaratmis olmasi ve insan icin yaratmis olmasidir. yaniu insan onemsizse; bu sayfa da, bu yazi da, ben de onemsizim. ki aslinda bu sayfa da, bu yazi da, ben de zaten onemsiziz.

    iste boyle bir israftir insan: gozu var, gormez; kulagi var, duymaz; kalbi var, hissetmez. zaaa. saka saka: gozu var ve gorur, yahut gormuyorsa da bu dalga gecilecek bir durum degil, evrim utansin; kulagi var ve duyar, yahut duymuyorsa da bu dalga gecilecek bir durum degil, evrim utansin; kalbi var ama kalp denen sey bir hissetme organi degil zaten. yani hisseder ama kalbiyle degil, beynine giden sinyallerle yahut hissetmiyorsa da bu dalga gecilecek bir durum degil, evrim utansin.

    evet, insan boyle sahane, boyle berbat bir seydir. her seydir, hicbir seydir.

    keske bir de cogalmasa, cocuk yapmasa ama yapiyor iste. yeni caniler doguyor her gun. yepyeni kurbanlar. yepisyeni depresyona girecekler listesi. yepisyeni bedbahtlar. yepisyeni ezilenler ve yepisyeni ezenler. ezenler ama yine de mutlu olmayanlar. olamayanlar. kronik mutsuzlar.

    genelde ahmak insanlar cocuk yapiyor zaten. ahmak olmayanlari kedi, kopek, fare, kus, kaplan, fil veya zuraafa besliyor yahut evlat ediniyor afrika'dan, kenya'dan; anadolu'dan, konya'dan; almanya'dan koln'den ve amerika'dan, sonya'dan. iki azgini bir araya gelmesin, sevisirler soymadan. sevisirler doymadan. oy madam.

    en mukemmel ornekleri icin: (bkz: albert einstein) , (bkz: nikola tesla) , (bkz: niccolo machiavelli) , (bkz: arthur schopenhauer) , (bkz: friedrich nietzsche) , (bkz: bertrand russell) , (bkz: brad pitt) , (bkz: kivanc tatlitug) , (bkz: aysun kayaci) , (bkz: didem erol) , (bkz: sibel can) , (bkz: mine mutlu) , (bkz: kate upton) , (bkz: charlize theron) , (bkz: jared leto) , (bkz: george clooney) , (bkz: kemal kilicdaroglu) , (bkz: mahatma gandhi) , (bkz: iskandinav halklarinin ekser uyeleri) , (bkz: sabahattin ali) , (bkz: mustafa kemal ataturk) , (bkz: tuba buyukustun) , (bkz: bircok porno iscisi) , (bkz: aamir khan) , (bkz: burcin abdullah) , (bkz: angelica heart) , (bkz: alexandra ivanovskaya) , (bkz: emine un) , (bkz: fyodor mikhailovich dostoyevsky) , (bkz: sigmund freud) , (bkz: kurt cobain) , (bkz: david beckham) , (bkz: freddie mercury) , (bkz: adele) , (bkz: nil karaibrahimgil) , (bkz: akon) , (bkz: cem adrian) , (bkz: richard dawkins) , (bkz: immanuel tolstoyevski) , (bkz: limon kimyon zorro) , (bkz: jun misugi) , (bkz: sinire gerek yok) , (bkz: mies)

    en "guzel olmayan" ornekleri icin: (bkz: george w. bush) , (bkz: osama bin laden) , (bkz: abu bakr al-baghdadi) , (bkz: olum fermani veren peygamberler) , (bkz: ortadogu halklarinin ekser uyeleri) , (bkz: huseyin uzmez) , (bkz: ali agaoglu) , (bkz: recep tayyip erdogan) , (bkz: yalcin akdogan) , (bkz: joseph stalin) , (bkz: siska mankenler) , (bkz: abdullah ocalan) , (bkz: serefsiz haysiyetsiz) , (bkz: emre belozoglu) , (bkz: tugce kazaz) , (bkz: dudayeva) , (bkz: chainard) , (bkz: muammar gaddafi) , (bkz: mohamed morsi) , (bkz: omar al-bashir) , (bkz: saddam hussein) , (bkz: mahmoud ahmadinejad)

    en "garip" ornekleri icin: (bkz: adolf hitler) , (bkz: adnan oktar) , (bkz: okan bayulgen) , (bkz: ahmet cakar) , (bkz: ibrahim uzulmez) , (bkz: sabri sarioglu) , (bkz: banu alkan) , (bkz: erol buyukburc) , (bkz: justin bieber) , (bkz: cem uzan) , (bkz: fadil akgunduz)
  2. etrafındaki canlı cansız her türlü maddeyi, olayları, bulunduğu gezegenin etrafındaki cisimlere kadar her şeyi araştırıp kendince büyük bilgiler edinmiş; teknolojinin doruklarını yaşadığını düşünen canlı türüdür. insan bazen bu kadar etrafımıza bakıp araştıracağımıza kendimizi araştırsaydık ne olurdu acaba diye düşünüyor.
  3. kendini diğer canlılardan çok üstün gören, ancak bilinen 1.350.00 türden yalnızca bir tanesi. bir de ne kadar bokluk olduysa bu dünyada insanlar yüzünden olmuştur. söyleyeyim...
  4. ben henuz anlayamadim bu mefhumu. az evvel hos sohbetine nail oldugumuz guzel taksici abimiz bir anda cakala donusup yolu uzatti, metrobuse birak deyip ozellikle en yakin duragi belirtmedim diye uzaktakine goturmeyi tercih etti. 3 tl daha fazla kazandi belki, helali hos olsun parasinda da degilim ama ne olacak bu insan halleri bilmiyorum.
    abi
  5. aklına gelendir.
  6. metruk ve mevcuttur.

    bilimsel olarak ise paslanır. soluyarak paslanır. bu yüzden alevsiz bir ateştir.
  7. !---- spoiler ----!

    “bence insan bilinci, evrimin en acı hatasıdır. kendimizin fazlasıyla farkına vardık, doğa, kendisinin bir parçası olmayan ayrı bir suretini yarattı. doğa kanununa göre var olmaması gereken varlıklarız... bir kişiliğimizin, gizli dürtülerimizin, tecrübe ve hislerimizin olduğu yanılmasına inanıyoruz. hepimiz, başka birisi olduğumuzu düşünmeye şartlanmışız. oysa hiç kimse birbirinden farklı değil. insan türünün yapabileceği bir tek onurlu şey var artık: şartlanışımıza karşı çıkmalı, üremeyi bırakıp, el ele yok oluşa doğru yürümeliyiz. adaletsiz bir seçimi reddeden kardeşler olarak son bir gece... o kadar."

    !---- spoiler ----!

    (bkz: true detective)
  8. bu gezegenin imtihanıdır.
  9. aşılması gereken biyolojik bir felakettir.
  10. dünyalarca yönü var. birkaçına değinelim.

    bir umut varlığı olarak insan: umut eder. geçmişin geride kalmasını, bugünün güzelleşmesini, geleceğin aydınlık olacağını umut eder.

    bekleyen bir varlık olarak insan: umut varlığı olmasıyla ilintilidir. bekler. güzel günleri, güzel zamanları, güzel insanları, güzel şarkıları, güzel sözleri, güzel bakışları ve tüm güzellikleri bekler.

    isteyen bir varlık olarak insan: evren baştan sona istemeyle doludur diyen bir filozof vardı. insan baştan ayağa istemeyle doludur. ister. umut ettiği, beklediği güzellikler gerçek olsun ister.

    hayal kurabilen bir varlık olarak insan: gerçekte bilmediğimiz, görmediğimiz bir şeyin imgesini oluşturamazmışız bir başka filozofa göre. sadece gördüğüne dair de olsa hayal kurabilir insan. hem belki ideal bir hayali gerçeklikte değil, yazı düzleminde oluşturabilir. bunun üzerine tez yazabilir insan.

    üzülebilen bir varlık olarak insan: üzülür. umut ettiği, beklediği, istediği, hayalini kurduğu güzellikler çok uzak olmasa da fazla yakın da değildir. ve insan üzülür. olabilecekken olmayan her şey için üzülmeye hakkı vardır.

    yemeden içmeden kesilebilen bir varlık olarak insan: çeşit çeşit yemek yapar. çoğunlukla kadın cinsidir bu. ama kesilir işte. öyle kalır her şey ortada.

    cumartesi gecesi evde oturan ezik ve yalnız bir varlık olarak insan: arkadaşları aramıştır. canım sıkkın, siz gidin der. cumartesi gecesi evde oturan ezik ve yalnız bir insandır artık insan.

    paylaşmayı seven bir varlık olarak insan: yıllar önce kısa bir şiir okumuştur. paylaşmayı ne kadar severse sevsin, “bir üzüntün vardı / benimle paylaşmadın / bir sevincim vardı / kendime sakladım / yalnızız işte.” şiirine döner durur. paylaşmayı sevmesi, derdine çare değildir işte.

    döngüsel bir varlık olarak insan: hep geçmişe döner. geçmişin gölgelerinden kurtulmaya çalışsa da her olumsuz çağrışım onu yaptığı hataları tekrarlamak üzere olduğu düşüncesine sürükler. aynı çemberde döner durur insan.

    hatırlayan bir varlık olarak insan: en sevdiği şiir “olvido”dur. “ey unutuş, kurtar bu gamlardan beni!” dese de gecenin bir yarısı gelen bir şiirle bir ölüyü hatırlar. elleri kanlıdır. kana bulanmış ellerle çeker cezasını.

    korkan bir varlık olarak insan: gök gürültüsünden korkuyordur. azıcık seste cenin pozisyonunda yorganın altına saklanır. annesinin karnına dönmek ister gibidir. ama asıl korkusu aynı noktalara, aynı hatalara dönmektir. o hataları bir daha yapmaktan korktuğu için kendi içine döner insan.

    okumayı seven bir varlık olarak insan: “yokluğunda çok kitap okudum”u da seviyordur. ne çok okumuşsun dediklerinde teoman’ın küçük dilini göstererek söylediği şarkısıyla cevap verir: “her şey yalnızlıktan!”

    susmayı seven bir varlık olarak insan: bir umut beklerken “sessizin payı”nı okuyan, sessizliği tercih eden insandır. sessizliği tercih eden bir başka insanın sesini bekler durur. payı verilsin ister. susmanın estetiğine inanacak yaşı geçse de susar bazen. bir bardak soğuk su içerse susaması geçer.

    yalnızlığı çoğaltan bir varlık olarak insan: iyi de bir sürü insan vardır çevresinde, nasıl yalnızlıktır bu? yalnızlığını çoğaltan ve bu çoğulluktan beslenen biridir insan.

    günleri değil, anları hatırlayan bir varlık olarak insan: bir bütün günü değil, hangi gün olduğunu, geldiğini, gördüğünü değil, bir bakış an'ını hatırlar. “son bakışta aşk”ı hatırlar. orpheus gibi, son bakışta kaybeder eurydice’sini. ama o yine de son an'ı hatırlar. son bakış an'ını.

    bir varlık olarak insan: bazen varlığından sıkılır. içinden başka bir insan çıkar. kendisi de tanıyamaz içinden çıkan bu ötekini. kendi sınırlarını kaybettiği anda çıkar öteki. varlığı yoktur onun. hiçliği vardır. bazen hiçliği seçmek ister. yine de bir varlık olarak, bir elma gibi, bir taş gibi, bir çamaşır makinesi gibi, bir rubik küp gibi varlığını sürdürmeye devam eder. bir varlık olarak insan, çaresizlikle donanmıştır çünkü.