1. "azimli olmadığım doğru ama azimli olmayanların da yaşayabilecekleri bir yer olmalıydı, mevcut yerlerden daha iyi bir yeri kastediyorum. sabahın altı buçuğunda bir çalar saat sesiyle uyanıp yataktan fırlayan, giyinip zorla bir şeyler atıştıran, sıçıp, işeyip, dişini fırçalayan, saçını tarayan, başka birine büyük paralar kazandırdığı bir yere ulaşmak için trafikle boğuşan ve tüm bunlara sahip olma fırsatı bulduğu için müteşekkir olması istenen biri hayattan nasıl keyif alabilir?" charles bukowski.

    (ekşi sözlük'te "massive inferno" adlı yazarın bir entry'sinde rastlamıştım bu paragrafa. tam yerine rast geldiği için buraya yazdım. )

    belki de doğal olan azimsiz ve motivasyonsuz olmaktır. hatta belki işe yarayan.
  2. bir amaca sahip olmak ile.

    hayattan bir beklentisi olmayan biri ne için çalışır? neden çabalama isteği duyar? çünkü gerçekten istediği bir şey yok. nefes alır sadece o da çaba gerektirmiyor zaten.
    eğer insan bu durumdaysa ve hiçbir şey yapamıyorsa; gerçekten oldurmak istediği bir şey yok demektir.

    insanın hayattan beklediği şeyler olmalı. gözlerini kapatınca hayalini kurabileceği istekleri olmalı. ve bu kurduğu hayaller ve olmasını istedikleri şeyler için uğraşmalı. çaba göstermeli.

    bir yorumumda bahsetmiştim "her isteğin ucu mutluluğa çıkıyor diye" amaç mutluluk olursa gerekli azim de motivasyon da beraberinde gelir.

    yoksa sadece nefes alarak yaşanmıyor.
  3. farkli basliklara da yazmistim, idolum obradovic'in asagidaki sozlerinde cevap mevcut: sevmek

    "motivasyonu yüksek olanın limitleri yoktur, ben mesleğimi çok seviyorum,birşeyi seviyorsanız uyandığınız andan itibaren onu düşünmeye başlarsınız,uyandığınızda artık onun için birşeyler yapmaya hazırsınızdır amacınıza doğru yürürsünüz ne olduğu önemli değildir"
  4. koşulsuz, sebepsiz sadece sevmekten daha büyük azim ve motivasyon olamaz.
    sadece sevmek ama. hiçbir nedene dayanmayan, nedeni sorulunca yalnızca seviyorum diyebileceğiniz bir sevmek.
    safi sevdiğinizde, ayın yörüngesini değiştirebilme kudretine bile haiz olursunuz.
    ve bunların hiçbiri düşünsel değil, direkt yazılan cümleler.