1. anlamaya çalışmak
  2. süreklilik olmasa da, bir tanesini bile yapsam hiç yoktan iyidir dediğim, benim için aşağıdaki gibi sıralanan listedir.

    1) sabahları erken kalkmak (5.00-6.00). mümkünse dışarıda yapılan sabah koşusunun, mümkün değilse evde yapılan temel egzersiz hareketlerinin ardından duş almak. evden çıkmaya hazır olmak.

    2) sabahları klasik müzik dinlemek. uzun ve kısa vadeli planlar oluşturmak. kafada o gün neler yapılacağına dair kısa bir taslak hazırlamak.

    3) televizyon ve bilgisayardan ayrılmak, akıllı telefon kullanımının sınırlandırılması. internetten sadece gerekli durumlarda faydalanmak. olumsuz haberlerden kesinlikle uzak durmak.

    4) eğer varsa izlenen dizilerin azaltılması ve bunların insana bir şey katacak hobilere dönüştürülmesi.

    5) ayda en az 1 kitap bitirmek. youreads eşzamanlı kitap okumaları bunun için iyi bir seçenek olabilir. ingilizceniz iyiyse mark zuckerberg'in de içinde bulunduğu facebook kitap okuma grubunu takip etmeyi tercih edebilirsiniz.

    6) pazar gününü aileye, sevilen insanlara ayırmak. onların önemini bilmelisiniz, değerlerini sadece onları kaybettiğinizde anlıyorsunuz.
  3. anket doldurmaktır. kan akışını güçlendirir, kondisyonu arttırır, boy uzatır, cana can mala mal katar.
  4. yalnızlıktır. yalnızlık kişinin kendisini sorgulamasına ve hayatını iyileştirmek için bir şeyler yapmasını tetikler. böylece yalnız kalan birey bir süre sonra kendisini daha güçlü, daha farklı hissedecektir.
  5. kültürel açıdan geliştiren şey net kitap okumaktır. şimdilerde trivia crack oynayarak kendini kültürlü zanneden çok insan var.
  6. 1) spor- estetik açıdan yapılan spor, her ne kadar aman nasıl gelişecek mental açıdan insan dense de, bana kattıklarını sayarak bitiremem. özellikle hayatıma müthiş bir disiplin getirdi. çok çalışmayı getirdi. bunu parayla satın alamazsınız. en önemlisi ise, bana sabretmeyi öğretti. bu yüzden spor yapan insanlar her daim daha çekici gelir bana.

    ah bir de karın kaslarım belirginleşse, ben de çok çekici olucam sanırım :s allahım sen sabır ver.
  7. belgesel izlerken uyumak
    belit