1. hatalar.
    tee küçüklükten ailenden birşeyler kapmaya başlarsın. ya çok sorumluluk sahibi olursun,ya sorumsuzun teki olursun. hangi tip insan olursa olsun yaptığı ilk yanlışta önce ben ne yaptım der.sonrada ailem beni böyle yetiştirdi,bu sorumluluktan sıkıldım vs vs. deyip topu bir güzel aileye atar. sonra ikinci bir hata yapar sonrada bir güzel oturup düşünür.(yani düşünmelidir).bu hatayı kim için yaptım,niye yaptım,yargılanma korkuları oluşur. kimseyi suçlamadan tek başına savaşmaya başlar. işte o zaman kişiliğin oturmaya başladığı,yetişkin olma,kendini geliştirme evresindedir bana göre.
    mavi
  2. her bir an
  3. önce yetişmek nedir onu bilmek gerek.bir konuda yetkinlik kazanmaksa gözlem, uygulama ve zamandır insanı yetiştiren.işin içine gelişimde giriyorsa kendini zorlamak, hep bir ilerisini düşünmek ve hiçbir zaman oldum dememek gerekir.
  4. yetişmek eğer ki olgunlaşmak anlamına geliyorsa bir insanı tecrübeleri yetiştirir. tecrübe edinmek içinse hata yapmak şarttır insan hata yapmadan doğruyu veya yanlışı ayır edemez, çünkü seçiminin sonuçlarını çoğunlukla seçmeden bilemez.
    yapılan hatalardan sonra pişmanlık duyuluyorsa bu insanın tecrübe edindiğini kanıtlar. velhasıl kelam nacizane fikrimce insanı hataları yetiştirir.
  5. samimiyet.

    tolstoy soruyodu ya hani "insan neyle yaşar?". ahanda cevabı.

    seni yaşatan şey,seni yetiştirmez mi ?