1. kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olan hormondur. glukagon hormonu kan şekerini yükseltici etki gösterirken insülin düşürücü etki yapar.
    (bkz: diyabet)

    pankreastan salgılanır. doğuştan defekt olması durumunda insülin hiç salgılanmıyorsa tip 1 diyabet, 30lu yaşlardan sonra bozulmuş metabolizmaya bağlı olarak salgılanması az ve yetersiz olursa tip 2 diyabet e sebep olur.

    tip 1 diyabetin tedavisinde (düzenlenmesinde) ve tip 2 diyabet oral antidiyabetik ilaçlarla kontrol altında tutulmasında sorun yaşanıyorsa insülin tedavisi uygulanır.

    ayrıca gestasyonel diyabeti olan gebe bireylere oral antidiyabetik ilaç verilmez. kan şekeri düzeyi tehlikeli düzeyde olmasa bile ilaç yerine insülin tedavisi uygulanır.

    kısa-uzun etkili insülinler vardır. kişinin kan şekerinin seyrine göre doktor tarafından türü ve dozu öğretilir. insülin enjektörleri veya insülin kalemleriyle kişi (çocuklar bile) dozunu kendi ayarlayarak enjeksiyonunu kendisi yapar. deri altına yapılır. uygulaması kolaydır. bu da diyabetli bireylerin hayatını kolaylaştırmaktadır.
  2. aile soframızın vazgeçilmezidir. insülin kalemleri yemekten yarım saat önce buzdolabından çıkartılır sofraya yakın bir yere konulur, sonra iğneler yapılır, pis kokusu etrafa yayılır ki bu bile tek başına insanı delirttiğinden şekeri yükseltir. sonra tatsız tuzsuz yemek yenir ve şeker ölçülüp deftere yazılır.