1. devam etmeye cesareti olmadığı için korkak da olabilir sonunda ne olacağına emin olmadığı halde ölümü göze aldığı için cesurda. önemli olan neden intihar ettiğidir yaşayacağım bi şey kalmadı hayat benim için zaten bitti diyosa cesaret. buna nasıl dayanırım tarzı başka bi negatif durumdan dolayı hayatına son veriyosa korkatır
    wtf
  2. intihar eden kişi: korkak da değildir, cesur da.
    güçsüzdür. hayatındaki zorluklara karşı koyacak gücü yoktur veya daha önce vardı ise de bitmiştir artık.

    zorluk çekmeyeceği yeni bir diyar arar...
  3. ikisi de değildir, sadece zayıftır.

    en çok da yazıktır...
    yalan
  4. Aslında Cevabı olmayan bir soru. Daha doğrusu iki cevabı da doğru olan sorudur.

    İntihar etmek bilinmezliğe giden bir yola bilet almaktır. Yolun sonunda ne olacağını kimse bilemez. Yok olmak mı? İşkence mi? Ödül mü? Bunun cevabını dünya üzerinde gerçekten bilen yoktur. Bilmediğimiz bir yerden geçerken bile tereddüt ediyoruz. Halbuki sorup yolumuzu bulabiliriz. Ama ölüm bu şekilde değildir. Kime soracaksın ki yolu. O halde ölüm bir cesarettir.

    İntihar etmek bu hayattan kaçmaktır. Hayatınız zorlu veya çekilmez olabilir. Kolay yolu seçip bırakıp gidebilirsiniz. Nasıl ki Savaş meydanında kaçan askerlere korkak deniyorsa sizde hayat denilen savaştan kaçarsanız korkak olursunuz.

    Bu yorum sizi intihara teşvik etmek için yapılmamıştır. İntihar hakkında yazdığım kısa yoruma bir göz atın.
  5. ölüp gittikten sonra pek önemi yoktur.
  6. eğer ölüyorsa cesaretliymiş,korkakmış ne farkeder ki? asıl ölmüyorsa,sakat,kötürüm,başkasına muhtaç kalıyorsa problem..
    uzman değilim ama sanırım intiharın korkaklıkla veya cesaretle değerlendirilmesi mümkün değil.
    çünkü bahsettiğimiz kavramlar (cesaret de,korkaklık da) insanların yapacakları eylemlerin sonunda karşılaşacaklarının sonuçlarını mantıksal olarak değerlendirip bir karar vermelerine dayanan kavramlar ancak intihar eden kişinin o anda mantıksal sonuçları değerlendirme yetisine sahip olmadığını düşünüyorum.
    bilmiyorum belkide çok istisna olsa da bu mantıksal değerlendirme yetisine sahip olduğu halde intihar eden vardır.
  7. yahu buraya gelmiş hayatına son vermek isteyen insanları dahi sınıflandırmaya çalışıyoruz. doğmak isteyip istemediğimiz bizlere hiç sorulmadı bildiğiniz gibi. kişi yaşamış sevmemiş, acılara dayanamamış, bıkıp bunalmış, hayattan alabileceğini veya almak istediğini aldığını düşünmüş ve bu kararı vermiş. bize ona korkak! demek düşmez. ya da vay be ne cesurmuş ama! demek. ölen insanlara bile gizliden gizliye yarış içindeyiz. bak o zorluklara katlanamadı ama ben katlandım ne güçlüyüm ama! şeklinde düşünmek ne denli doğru?

    arkasında bıraktığı insanlar yüzünden intihar eden birine bencil diyoruz tamam, peki bir yakını intihar etmiş olan bir kişi bu lafı duyunca iyice yaralanmayacak mı? (ailelerin onların üzerinden karar verip dünyaya getirdikleri çocukların bu hayatta olmak istememe fikirlerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini de düşünüyorum. yani onun seçimindeki bencillikten çok çok önce ailelerin yaptığı bencillikler de var. evladına doğdun öyleyse sonuna kadar yaşayacaksın bakışıyla bakmak da bir bencilliktir. ama oğlu intihar etmiş bir anneye bu ikisini de demek aynı açıdan can yakıcı.)

    bir de intihara teşebbüs eden insanlara ilgi budalası diye etiketi yapıştıranlar var. evet bu konuda çok doluyum. intihar eder, korkak ya da cesur diye bağırırız; intihara teşebbüs eder ama kurtulur, ilgi budalası diye bağırırız. her şey bizim istediğimiz kesinlikte olmalı yoksa hemen eleştiririz. yaşamak dert ama ölmesine bile karışıyorlar insanın. ölümünde bile samimiyet, korkaklık, cesaret vb aranıyor. neden her konuda bu kadar fikir sahibiyiz? ya da şöyle diyeyim neden hassas ve en ince ayrıntısına kadar bilinmesi gereken konularda böyle net fikirliyiz? bazen bunu demek bana düşmez demeyi bilmemiz lazım sanırım.
    jole
  8. intihar eden ya da intihara teşebbüs edecek kişinin umrunda olmayan sorunsaldır.
  9. işte sizin bu sınıflamalarınız yüzünden intihar etmiş kişidir sadece
  10. intihar eden kişi korkak ya da cesur olarak anılmanın önemsizliğini fark ettiğinden cesaret veyahut korku kavramının ötesindedir, kayıtsızdır.

    bu kayıtsızlık durumu ölmek istemeyenler için korkaklık ölmek isteyip de henüz yeterli kayıtsızlığa erişememişler içinse bir cesaret göstergesidir. yani; intihar eden kişinin ne olduğu ona bakan kişinin ne olduğuna bağlı olarak görecelidir.

    ek olarak: bu kayıtsızlık, öyle bir kayıtsızlıktır ki birilerince bilimin hakikat karşısındaki kayıtsızlığı gibi ele alınabilir.

    "suicide may also be regarded as an experiment — a question which man puts to nature, trying to force her to answer. the question is this: what change will death produce in a man’s existence and in his insight into the nature of things? it is a clumsy experiment to make; for it involves the destruction of the very consciousness which puts the question and awaits the answer." -schopenhauer