1. yeryüzünün şu anda en iyi akıllı telefonu.

    * telefonu almaya karar verme süreci

    normalde 2012 yılında samsung galaxy s3'ler tüm türkiye'de yayılmaya başlayınca "bu telefonların ekranı fazla büyük, kullanmak mümkün değil" diye tepki göstermiştim, fakat bu boyutta telefonlar günümüze değin yıldan yıla artmaya başlayınca benim de bu boy ekranlı (4.8 inç) telefonlara göz aşinalığım artmaya başladı. 2013 ve sonrasında ise samsung galaxy note 2'nin hızla yayılmasıyla 5.5 inç ekranlı telefonlara aşinalığım artmaya başladı, fakat nihai olarak 5.5 inç ekranlı telefonların ideal olduğuna lg g4 ile karar verdim. aslında 2015 yılı başlarında iphone 6 plus almak niyetindeydim, fakat telefon berbat bir şekilde ses tuşlarından bükülüyordu. bu nedenle bu sorunun seneye çözüleceğini düşünerek 9 eylül 2015 apple etkinliğini beklemeye karar verdim. etkinlikte ilk tanıtılan şeylerden biri iphone 6s plus kasasının 7000 serisi alüminyumdan yapılması olunca ben de bu telefonu almaya karar verdim. aslında beklemekle ne iyi etmişim dediğim de başka bir sürü sebep çıktı. bu telefona 4 senelik iphone 4'ümden geçtiğimi de belirtmemde fayda var. geniş ekranlara alışınca artık iphone 4 de bana inanılmaz küçük geliyordu bu telefona geçerken.

    * tasarım

    apple gerçekten de jony ive nedeniyle hala endüstriyel tasarımda bir numara bir şirket. bunu bir kez daha anlıyorum telefonu kullanırken. tabii telefonu fiziksel olarak incelerken de değişik tasarım detayları göze çarpıyor. ilk olay telefonun camının kenarlarının belli bir eğimde olması. iphone 6'ları az biraz incelerken dikkat etmemiştim ama kasanın kenarlarındaki eğime uyumlu olması için yapılmış bir detay. ekranın çerçevesinin de (siyah kısımdan bahsediyorum) kenarlarının olması da aslında bu eğimli kısmın izdüşümüyle eşleşmesiyle alakalı bir durum. kimsenin fark etmeyeceği detaylar bunlar ama incelemesi çok keyifli. artık kasa cam ile bütün olarak düşünüldüğünden 4-4s-5-5s'lerden farklı olarak tuşlar artık çelik/alüminyum kasanın ortasında değil tüm kasanın ortasına konumlandırılmış. kimse dikkat etmiyor ama aslında tüm hoparlör, lightning port, kulaklık girişi, ses tuşları, ses açma kapama bölümü, kilit tuşu ve sim kartı ortak bir düzlemde olacak şekilde yerleştirilmiş. bu sadece apple'ın dikkat edebileceği bir tasarım detayı. 4'ten farklı olarak telefonun üst kısmındaki bütün antenler, kulaklık girişi ve mikrofon gitmiş. o nedenle telefon artık yukarıdan bakınca daha şık duruyor. bir de bu telefonu kullanırken tasarımda çok fazla iphone 3g tadı alıyorum. önden telefona baktığınızda aslında çok net görülebilir bir şekilde alüminyum çerçevenin tüm telefonun etrafında yer aldığını görmek çok güzel. apple'ın hala 2007'de çıkan ilk iphone'un vizyonunda ilerlediğini görmek sevindirici. ayırca paslanmaz çeliğin de 4s'ten sonra iphone kasasına dönmesi harika. apple logosu, touch id'nin etrafı ve kamera çıkıntısının etrafının paslanmaz çeliği hoş duruyor epey. ek olarak demek isterim ki apple anodize alüminyum kullanımı konusunda hakikaten usta. telefon tasarım olarak inanılmaz keyif veriyor.

    hep iyi yanlardan bahsettik ama keyif kaçıran şeyler de yok değil. mesela neden apple kasadaki plastik çizgileri bu kadar kalın yapmak ihtiyacı duydu anlamak güç. ayrıca "steve jobs olsa hayatta istemezdi" dediğim şey kamera çıkıntısı oldu. rahmetli görse hayatta istemezdi. bir de apple'ın kendi kendini patlattığı bir durum var, o da touch id'nin büyüklüğü nedeniyle diğer 5.5 inç telefonlara göre bu telefonun tasarımının fazla büyük kalması. alüminyum çerçeve çok hoş ama telefonu fazla büyütüyor. üstelik apple'ın ekranın ağırlık merkezinin telefonun ön yüzünün tamamının ağırlık merkeziyle aynı olduğunu gösterdiği bir patenti var (vallahi şaka değil gerçek). apple buna sadık kalmak için ön kameranın olduğu kısmı gereksiz yere yüksek yapmak zorunda kalmış. iphone 7'nin çözeceği sorunlar da bu saydığım sorunlar olacak. (bkz: at fava bekle)

    * yazılım

    apple'a bu konuda ne yazık ki biraz saydıracağım. aslında işletim sisteminin çalışmasıyla ilgili bir sorunla karşılaşmadım. kitlenme vs. gibi durumlarla hiç karşılaşmadım. ama ios 7'den beri bazı animasyonların içine edilmesini burada maalesef hissediyorsunuz. iphone 4'ün ios 7 öncesi animasyon akıcılığını bu telefonda her zaman alamadım tam olarak. bunu biraz ben apple'ın ekrana verdiği görüntüyü ölçeklendirerek vermesine bağlıyorum. apple görüntünün temel çözünürlüğünü önce üç katına çıkartıyor ve daha sonra bu görüntüyü sonra 1080p'ye ölçeklendirerek ekrana veriyor. bu da 5s ve 6s'ten farklı olarak ek işlemlerin her defasında yeniden yapılması demek. apple bu işin altından tam olarak kalkamamış hala. hatta yazıktır ki apple yönetimi telefonların ekranlarının daha büyük olabileceğini bile kestirememiş. bunu net olarak hissediyorum. ama animasyon tatsızlıklarını bir tarafa bırakırsak onun haricinde hiçbir falsosunu görmedim telefonun. ios 7'den beri çok güzel yenilikler gelmiş. değiştirilebilir klavye, uygulamaların birbirleriyle gerçek anlamda etkileşimi, yeni ve okunması daha rahat olan san francisco fontu, bildirim ekranına yerleştirilen widget'lar, yeni multitasking ekranı, parallax efekti (4'te yoktu), windows 7'deki arkadaki içeriği bulanıklaştırarak öne verme efekti, epey sevdiğim yazılımsal yenilikler oldu. bir de tabii artık resim uygulamasında doğrudan whatsapp'tan resim atmak gibi özelliklerin ios 8 ile mümkün kılınması çok iyi iyileştirmelerden biri olmuş. uygulamaların etkileşimlerinin artırılması çok geç kalınmış bir şeydi, gelmesi iyi olmuş. yazılımın tek kusuru bazı animasyonların yavaşlığı. safari'de pinch to zoom yapmak akıcı değil tam olarak mesela. yer yer bildirim ekranındaki widget'lara gezerken lag görmek hoş değil.

    * donanım

    en önce donanım konusunda en keyif aldığım şey tabii ki 5.5 inçlik 1080p ekran oldu. geniş ekran ios ile birleşince hakikaten bambaşka bir şey olmuş. ios'u kullanmayı daha ferahlatmış. samsung galaxy serisinde fazla giydirdim zamanında, ama fazlasıyla hak verdim neden sevdiklerine. touch id zaten 5s ve 6'da harikaydı ama 6s plus'taki implementasyonu bence gerçekten olmuş. dokunur dokunmaz algılar hale gelmiş. touch id'ye iki kere dokununca (bastırınca değil dikkat) ekranın tepesini aşağı getirmesi de iyi olmuş. tek elle kullanımı kolaylaştırıyor epey. kamera da tabii 4'ten beri acayip bir şey olmuş. artık gece loş ışıkta bile çok güzel fotoğraflar çekiyor telefon. selfie kamerasının 5 mp olması da harika olmuş. eski 0.3 mp selfie kamerasından sonra uzay çağına geçmiş gibi oldum. yeni kasanın 7000 serisi alüminyum olmasıyla da kafam artık rahat. telefon bükülür mü derdim yok. ek olarak telefonun kasası fazla aşınır mı derdim de yok artık, 5/5s'teki sivri kısımların kaldırılması ile aşınma sorunu da temelli çözülmüş. ama ben gene de hala 4'teki paslanmaz çeliği özlüyorum, zira dayanıklılık olarak paslanmaz çelik alüminyuma bin basar normalde. ama bu ebatta bir telefonda ağırlık azaltımı yapmanın en mantıklı you çelik yerine alüminyum kullanımı. yapacak bir şey yok. işlemci hızına vs. değinmiyorum. animasyon tatsızlıklarını bir tarafa bırakırsak işlemci hızı acayip iyi. safari'de ekşi sözlük yazıp enter'a basar basmaz açılıyor. işlemci hızının gelişimini çok iyi buldum. bir de belirtmekte fayda var, bu telefonun ekranı büyük değil. alışınca çok normal geliyor. 190 gram ağırlığı da yanıltmasın. alışınca ağır gelmiyor. ilk kullanırken biraz ağır gelebilir ama alışınca sıkıntı olmuyor. son ve en önemli konu olarak tabii ki 3d touch'tan bahsetmek gerek. gimmick falan değil onu belirtmekte fayda var. telefon uygulamasına sert bastırınca en çok aradığım insanların çıkması, ekranın köşesine sert bastırınca multitasking ekranının açılması, whatsapp ile sözlükte gezerken paylaşılan linkler için ön izlenim sunması fazlasıyla kullanışlı olaylar. sırf home tuşunu gereksiz kıldığı için bile güzel. donanım olarak tek kusur bu telefonun temel modelinde 16 gb hafıza bulunması. apple decoy effect'in dibine vurmuş. iphone 4 zamanında böyle şeyler yoktu. 16 gb- 32 gb - 64 gb diye ilerlerdi modeller. üstelik daha acı olan 16 gb hafıza ile 64 gb arasındaki maliyet farkının sadece 10 dolar olması. apple'ın ise iki model arasına 100 dolar fiyat farkı koyuyor. bu kabul edilebilir bir şey değil. o nedenle 16 gb model aldım. bu yapılan bildiğiniz ayıp.

    * faydalı uygulamalar

    spotify, sleep cycle, musixmatch, whatsapp, shazam ve fleksy bu telefonun olmazsa olmaz uygulamaları. üstelik 3.5 nçlik ekrandan bu telefonun 5.5 inçlik ekranına geçince telefonu kullanırken aldığım keyif epey bir arttı. üstelik artık youtube linkine tıkladığımda youtube uygulamasının açılması (diğer uygulamalarda da benzer durum var) çok yerinde olmuş. değiştirilebilir klavye olayının da hastası oldum. fleksy harika bir iş çıkarmış. hatta klavye tuşlarının fontlarını bile değiştirmek mümkün. ben de tabii hemen helvetica'ya ayarladım. oyunları oynamak artık daha güzel, çünkü oyun oynamak için telefonun ekranını gözümün dibinde tutmak zorunda değilim. plague inc., fruit ninja, pacman oynamak bu telefonun ekranında çok daha keyifli.

    *fiyat

    fiyat konusunda da özellikle türkiye şartlarında iyi şeyler demek zor. aslında abd'de adam 750 dolara alıyor bu telefonu. fakat dolar son iki yılda %40 arttı. insanların maaşları da bu oranda artmadı/artmıyor. bu sadece türkiye için değil abd'in geri kalanı için de geçerli. ondan dolayı bu telefonun fiyatı sadece türkiye için değil abd'nin geri kalanında da ciddi bir sıkıntı. iphone satışları da bir yavaşlama sürecine girmiş durumda zaten bu dolardaki kısa zamanda gerçekleşen fazla değerlenmeden. abd haricinde yaşayanlar için gerçekten pahalı bir telefon kabul etmek lazım. ama telefonun 1800 lira (beş sene önceki dolar kuruna göre 1100 dolar) yerine 3300 liradan satılması apple'ın kabahati değil, kurla alakalı bir durum. samsung galaxy serisinin fiyatlarının da buna yakın olduğunu unutmamak lazım. adam zaten daha ucuza satmak istese satar. neden daha pahalıya satsınlar yoksa lira cinsinden?

    * özet

    fiyatı bir tarafa bırakırsak apple iphone 4'ten beri bir sürü güzel işe imza atmış ve iphone'ların eksik yönlerini birer birer kapatmaya devam etmiş. bu telefonun benim için en büyük özeti 5.5 inç 1080p ekranı oldu. sadece dört dörtlük bir ekranı var. tasarım olarak kıvrımlı hatları ben 4'teki sivri köşeli tasarımdan çok daha fazla sevdim. paranız varsa gidin alın, adamlar acayip keyif alacağınız bir telefon yapmış. 90 veriyorum 100 üzerinden. 5 puanı animasyonlardan 5 puanı da hafızasından kırdım.