• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
iris - richard eyre
yazar ıris murdoch'un, kocası john bayley ile arasındaki 1950'lerde oxford şehrinde başlayan sıradışı ilişkiyi anlatan, 2001 ingiltere/abd ortak yapımı film.

film ıris a memoir ve elegy for ıris kitaplarından sinemaya uyarlanmıştır.


  1. iris murdoch

    Alzheimer hastalığı üzerinden kadın erkek ilişkilerine, yazar iris murdoch'un son yılları ve kocası ile aşklarının ilk dönemlerine odaklanan, bu çerçeveden de aslında biraz karşıdakini cazip bulma, isteme, elde etme arzularının 'vahşi' insan doğasında nelere tekabül ettiğini gösteren bir film.

    ilk dönemlerinde iris'in yazdıkları ile yarattığı dünyanın cazibesine kapılan ve bunları yazan kadının yanında durabilmek için çabalayan bir adamın filmin diğer bölümünde hastalıkla birlikte yanında durma isteğinin 'elde etmeye' dönüşü ve elde edişin dayanılmaz hafifliği ile yerini uzaklaşmaya bırakışına tanıklık ediyoruz.

    ece temelkuran filmden hareketle güzel bir yazı kaleme almış, yazıdan filme gidenlerdendim:

    " Bazı kadınlar, yakalanamaz, durdurulamaz ve kimseye ait olamazlar. Onlar zaten kendilerine bile ait değildir de, o karmaşık bir mesele. O kadınlara yalnızca yakın durulabilir, yakalanıp durdurursan, kendine ait kılarsan... Ölüverirler. Çünkü onlar kuş gibidirler...
    ***
    Kuş kadınlar, uçamadıklarında kıymetsiz bir av etine dönüşeceklerini pek iyi bilirler. "
    mesut