isabelle eberhardt

Kimdir?

kuzey afrika’da gerçekleştirdiği keşiflerle tanınan isviçre asıllı bayan kaşif ve yazar. henüz 27 yaşındayken, ani bir sel baskını sonucunda hayatını kaybetmiştir.

isabelle eberhardt, 17 şubat 1887 tarihinde, geneva, isviçre’de dünyaya geldi. rus asıllı bir aristokrat olan annesi nathalie moerder, isabelle’in babası ile evlenmeden önce pavel de moerder adlı bir general ile evliydi; kocasının ölümünden bir süre sonra doğan isabelle, anne babası henüz evli olmadığı için gayri meşru bir çocuk olarak kabul edildi.
isabelle’in ermeni asıllı babası, eski bir rahip ve anarşist olan alexandre trophimowsky, yaşamının ileri yıllarında islam dinine geçmişti. her ne kadar babası ile anlaşamamış olsa ve de gayri meşru yaftasını üstünden atmakta güçlük çekse de, bu durum isabelle’in hayatını derinden etkiledi. babasının etkisinde arapça öğrenen genç isabelle, daha reşit olmadan önce pek çok dili akıcılıkla konuşabilen eğitimli bir insandı ve de isviçre’nin en iyi okullarında eğitim alma şansı bulmuştu.

kuzey afrika’ya yaptığı ilk yolculuk, 1897 yılında, annesi ile beraber gerçekleşti. gezi olarak başlayan yolculuk, anne kızın islam dini ile tanışması sonucunda din değiştirmelerine ve de bölgeye yerleşmek istemelerine yol açtı; fakat nathalie moerder, aynı yılın sonlarında, ani bir hastalık sonucunda annaba’da hayata gözlerini yumdu.

annesinin vefatının ardından kısa bir süre afrika’da kalan isabelle, fransız kolonicilerle olan mücadelelerinde müslüman’lara yardım etti. 1899 yılında, babasının gırtlak kanserinden vefat etmesi ve de üvey abisi vladimir’in intihar etmesi üzerine, kendisini isviçre’ye bağlayan bir durumun kalmadığını düşünerek tekrar afrika’ya taşındı.

cezayir’e yerleşen isabelle, kendisine si mahmoud essadi adını takarak, erkek kılığına büründü. erkek kılığında olmasının kendisine verdiği büyük avantaj ve rahatlıklardan faydalanarak çölde araştırma ve keşif gezilerine katıldı. bu gezilerde edindiği izlenimleri ve keşfettiği bölgeleri kaleme alan kaşif, ayrıca belli başlı fransız gazetelerinde bu gezileri köşe yazısı olarak yayınladı.

gezileri sırasında tanıştığı sufi kardeşlik örgütü quadiriyya ile temasları oldu. fakirlere destek veren ve de kolonizasyon sürecinin sona ermesi için uğraş veren bu örgütle temaslarından dolayı, 1901 yılında, bir çöl gezisinde kılıçla saldırıya uğradı. suikast girişiminden başarıyla kurtulan isabelle, kendisine saldıran adamı affederek onun hayatını kurtardı.

17 ekim 1901 tarihinde, cezayir’li asker slimane ehnni ile evlenen isabelle, 21 eylül 1904 tarihinde, cezayir’de bulunan ain sefra’da, ani bir sel baskını yüzünden hayatını kaybetti. baskından sonra, kocası tarafından kurtarılan el yazması gezi notlarının bir kısmı, çöl gezgini; isabelle eberhardt’ın anıları adı altında kitaplaştırıldı.

kaynak:biyografi.info


  1. “genç bir avrupalı kadın gibi giyinseydim, hiçbir şey göremezdim. dünya bana kendini kapatırdı. çünkü dışarıdaki yaşam erkekler için yaratılmış gibi, kadınlar için değil. oysa ben kamusal yaşamın havuzuna dalmayı seviyorum, insanlığın etrafımda dalgalanmasını seviyorum, kalabalığın suyuna karışmayı seviyorum.” sözlerini okuduktan sonra çok merak edip okuduğum yazar.
    türkiye'de yayınlanmış tek bir kitabına ulaşabildim. bir öykü kitabı olan "unutuşu arayalar" yazarın özellikle afrika'da geçirdiği dönemde halk ve din kavramları üzerinde ne derece etkilenmiş olduğunu gösteriyor açıkça.