1. ışık hızı tüm elektro manyetik dalgaların ve ışığın boşluktaki hızı olup 300.000.000 m/saniyedir. (299.792.458 m/saniyedir, yaklaşık 1.079.252.850 km/saat) latince celeritas (hız) isminden dolayı "c" ile ifade edilir.ışığın hızı sadece vakumlu ortamda ölçüldüğünde c'ye eşittir.cam,buz ve benzeri saydam kütlelerden geçerken c'den küçüktür.
  2. basit bir ölçüm tekniğine sahiptir. frekansı bilinen bir lazer ışığının ya da normal ışığın, interferometre ya da girişim deseni oluşturularak dalga boyunu hesapladığınızda, dalga boyu ile frekansın çarpımından tam rakama ulaşabilirsiniz. bu zaten daha önceden bilinen bir durumdur, 1800 'lerin ortasında gauss'un ekürisi diye tabir edilebileceğimiz wilheim weber tarafından kök iki katı kadar bir sapma ile hesaplanmış.

    aslında net hızı bir deneyle elde etmediler. tam hızı bulan elektromanyetizma'ya hayat vermiş olan james clark maxwell tarafından yine 1800'lerin sonuna doğru asrın kitabını yazdığında bulunmuştur. maxwell'in hesaplamarında (aslında müthiş bir hikaye ve devrim yatıyor çalışmasında incelenmesini tavsiye ederim, süreç bile başlı başına akıl almaz ilerliyor) elektrik alanın manyetik alana indükleme durumda (bir birlerine yükleri hareketleri sonucu bağlılık ya da oluşma durumu) sabit bir oran kapsamında ilerlediğini matematiksel olarak buluyor. zamana bağlı değişimlerine göre hem elektrik alanı hemde manyetik alanı ayrı ayrı denklemlediğinde (bugün öğretilen maxwell denklemlerini ya da ayrı ayrı gauss, faraday ve ampere yasalarını bir birleri içine entegre ediyor) ise hem elektrik alanın hem de manyetik alanın zamana bağlı değişimlerinin, bu alanların üç boyutlu düzlemde ki, hareketlerinde ki değişimlerinin karesi (laplace operatörü) ile 1/ vakumun geçirgenliği ile öz direncinin çarpımının çarpımına eşit olduğunu buluyor. kafa karıştırıcı oldu biliyorum ama bu şu demektir, hem zamana bağlı değişimin karesi hem de uzayda ki hareket değişiminin karesi, bir denklem içine konulduğunda sabit bir oran ancak kare ile ifade edilebilir ki zaten maxwell gibi bir adamın kendisinde çok değil 5-10 yıl önce ışık hızının hesaplanan değerinin kendisinin bulduğu değerden sadece kök iki katı çok olduğunu fark etmesi çok kısa sürüyor ve deney olmadan asıl hatasız hızın bu olduğunu elektromanyetik alanın dinamik teorisi (a dynamical theory of electromagnetic field) adlı makalesinde direk gösteriyor. işin güzel yanı ışığın aslında aynı anda hem manyetik hem de elektrik alanın yoktan bir birlerini indükleyerek oluştuğu tek varlık olduğunu ve sadece bu hızda var olabileceklerini de açıklıyor.
  3. ışık için zaman kavramını ortadan kaldıran hız,ışık hızına ulaşan cisim için mesafeler kısalır aynı anda iki noktada olma durumu hasıl olur..
  4. evrenin sabitidir . bu nedenle e = mc² formülünde einstein tarafından c (constant ) olarak gösterilmiştir.
    ee
  5. farkında olmadığım bir tanımını bugün quora'Dan öğrendiğim hız;

    "ışık hızı uzay-zaman düzleminde cisimlerin hareket ettiği uzay-zaman aralığı ile öz-zaman aralığı arasında ki sabit orandır" *

    ışık hızını özel görelilikte uzun süre kullandıktan sonra güzel bir tanım olmuş. tam olarak maxwell'in yaptığının tam tersi.
  6. saniyede 299.792.458 metre.
    isik hizina ulasan bir madde artik madde olmaktan çikar, maddesel özellikleri göstermez ve maddelerle iliski içinde olmaz
  7. ışık dışında kimsenin ulaşamadığı hızdır efenim.
  8. 4.5g'nin temelini oluşturan fiber optiğin bu denli hızlı olmasının nedeni sinyallerin ışık hızına çok çok yakın iletilmesidir.
  9. işık hızında fırlattığın taş camı kırmaz.