1. ışık hızı 3 boyutlu evrenin sınırıdır. bizler dahi ışık sayesinde görebiliyoruz. yaşadığımız evren ışık hazretlerine göre düzenleniyor. ışık hızını geçmek boyut atlamakla eş değer olarak görüyorum.
  2. zamanın durduran hızdır ve de ulaşılması teroride imkansızdır.
    (bkz: t=to/√1-v²/c²)
  3. zaman boyutu'nun sınırını oluşturmaktadır. ötesi için sadece maddelerle olan ilişki değil zaman ile olan ilişki de kesilir.
    t
  4. ayrica bu hiza yaklastikca kutleniz artar ve tam isik hizina ulastiginizda teorik olarak kutleniz sonsuz olur. su an ofiste karsimda oturan hayvan ya isik hizina baya baya yakinlasmis ya da bildigin duz okuz gibi yiyip yiyip yatiyor sigir. bilemedim tam.
  5. bilginin bu üç boyutlu uzay-zaman düzleminde bir saniyede kat ettiği mesafeyi ifade eder. konu ile alakalı örnek verilmesi gerekirse,görülebilir evren bize karanlık dönemden ( evrende fotonların mesafe kat edemediği dönem ) itibaren gelen ışıklardan oluşur. daha ötesi evrenin genişleme hızından dolayı görülememekte,ancak zamanla beraber daha uzaklar görülebilecektir.
    en kısa haliyle,evreni gözlemlemeye yarayan mesafe türü.
    (bkz: kuantum fiziği)
    (bkz: parçacık fiziği)
    (bkz: gözlemlenebilir evren)
    (bkz: foton)
    kg
  6. yüzyılllarrr süren ve giderek daha da kesinleşen ölçümler sonucunda 1975'te ışığın hızının 299 792 458 m/s oluğu 4 milyarda birlik bir belirsizlikle hesaplanmıştır.

    1983 yılında metre uluslararası ünite sistemi (si) tarafından, ışığın boşlukta 1/ 299 792 458 saniyede katettiği mesafe olarak yeniden tanımlanmıştır. bunun sonucu olarak, c'nin değeri metrenin tanımı tarafından net bir şekilde sabitlenmiştir.
  7. fransız fizikçi armand fizeau, kısa mesafeler kullanarak ışığın hızını hesaplayan ilk deneycidir. bir ışık huzmesinin, delikli ve dönen bir çemberden (stroboskop) geçmesini sağlayarak karşıdaki aynaya gelmesini ve geri yansımasını sağlar. aynadan geri yansıyan periyodik ışık sinyallerinin katettiği mesafe ile çemberin dönüş hızından, ışığın hızı elde edilebilmektedir.
  8. bradley sapmalarına göre yıldızlardan yayılan foton hareketi yeryüzünde iki şekilde oluyor. bunlardan birisi enine hareket öteki radyal hareket. şimdi bu hareketler nedir? onu açıklayalım. enine hareket, iki nesne arasındakienine, hareket durumunda, "işığın sapması" olarak adlandırılır. radyal hareket ise yayıcı ile ölçüm yapılacak alan içindeki hareketi kapsar. radyal hareket hızlarda ortamla kaynak arasındaki foton hareketinde farklılık görülmemiştir. einstein'ın görelilik göre, değişmeyen koşulu kaynağı ya da ortamdaki mutlak hızın var olduğunuima eder.buna göre radyal hızla einstein kuramı örtüşür. burdan çıkarılan varsayımla 1728 de breadly sapmaları oluşur. temelde 8 ana maddeden oluşur. einstein'ın görelilik teorisi baz alınıp yildiz isiginin sapma acisi ve dünyanin güneş s etrafindaki donme hizi gibi bilgiler kullanılarak 301000 olarak hesaplanmıştır.
  9. boşluktaki yayılma hızı (299.792.458 m/s) gözlemcinin hareketinden bağımsızdır. yani arabayla dururken 100 m ilerideki duvara kaç saniyede giderse yüz km hızla iken de duvara 100 m kaldığında da aynı hızda gider. bu şu ana kadar keşfedilen başka hiçbirşey için geçerli değildir aynı deneyi bir top atarak yaparsanız araba sürerken attığınız top daha hızlı olacaktır bu klasik fizikteki basit bir formüldür v1 + v2. ışık hızından hızlı olduğu düşünülen bir parçacık vardır. (bkz: takyon)
  10. aslında her ortamda farklı hızlarla hareket eder. en basit örneği yazın asfalttaki dalgalanma verilebilir. bizim kabul ettiğimiz hız ışığın sadece boşlukta gittiği hızdır.