ismail beşikci

Kimdir?

ismail beşikci, 7 ocak 1939’da çorum’un iskilip ilçesinde doğdu, 1958 yılında ankara siyasal bilgiler fakültesi’ne kaydını yaptırdı. 1962 yılında mezun oldu. 1964 yılı sonlarında erzurum’daki atatürk üniversitesi fen-edebiyat fakültesi’nde sosyoloji kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1965’te doktora tezini “doğuda değişim ve yapısal sorunlar/ göçebe alikan aşireti” üzerine hazırladı. tez kabul edilerek doktor unvanını aldı. 20 temmuz 1970’de atatürk üniversitesi’ndeki görevine son verildi. 19 haziran 1971’de diyarbakır’da tutuklandı. böylece ismail beşikci’nin yıllarca sürecek hapis ve yargılama süreçleri başlamış oldu. beşikci, toplam 17 yıl iki ay sıkıyönetim tutukevlerinde ve farklı cezaevlerinde kaldı.

ağırlıklı olarak kürd toplum yapısı üzerine eserler veren ismail beşikci, resmi ideolojinin genel olarak bilime, özel olarak da kürd toplumuna yönelik propaganda ve uygulamalarına karşı, bilim yöntemi ile eleştiriler yöneltti. kürd sorununa duyarsız kalan ve egemen güçlerin ağzıyla konuşan “akademik” çevreleri resmi ideolojiye tabi oldukları, bu nedenle bilimden, bilimsel etikten uzaklaştıkları için eleştirdi. sürekli baskılarla karşılaşması ve uzun yıllar cezaevinde tutulmasına karşın, resmi ideolojinin kürdleri inkâr politikasını eleştirmekten geri durmadı. bir ulus olarak kürdlerin, kürdçe’nin ve kürdistan’ın var olduğu gerçeğini her platformda dile getirdi ve savundu.

ismail beşikci, yaşamı boyunca bir bilim insanına yakışır istikrarlı ve inatçı bir tavır sergiledi. baskılar karşısında eğilip bükülmedi. bilimsel çalışmalardan, ilkelerden asla taviz vermedi. beşikci, hep bilim insanı olarak kaldı ve kalmaya devam etti. bugün de yazı ve söyleşilerde aynı ilkeli tutumunu sürdüren beşikci’nin, çoğunluğu kürd toplumuna ve sorunlarına yönelik olmak üzere toplam 40 eser kaleme aldı ve değişik konulara ilişkin çok sayıda makale yazdı.

ismail beşikci; kürdistan federal devleti tarafından verilen mele mustafa barzani nişanı (2013), uluslararası hrant dink vakfı düşünce özgürlüğü ödülü (2012), boğaziçi üniversitesi fahri doktora ünvanı (2013), güney kürdistan’ın başkenti hewlerde bulunan selaheddin üniversitesinin verdiği fahri doktora ünvanı (2014); disiplinli ve istikrarlı bir biçimde baskılara boyun eğmeyerek bilim etiğinden taviz vermeksizin, kürt toplumu başta olmak üzere, sosyoloji alanında çığır açıcı bir çalışma sergilediği ve 40’a yakın eseri ortaya çıkardığı gerekçesiyle takdim edilen bilim insanıdır.

ismail beşikci, güney kürdistan’da rudaw tv tarafından yılın adamı olarak seçilmiştir (2014). ismail beşikci’nin 40 kitabı olup, bazı kitapları farklı dillere çevirilip yayımlanmıştır. halen yazıları çeşitli yayınlarda ve internet ortamında yayımlanan beşikci, 2012 yılında kuruluşunu tamamlayan ismail beşikci vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi ve onursal başkanı’dır. ismail beşikci, demokrasi, insan hakları ve düşün özgürlüğü mücadelesinde türkiyede tabuları yıkan, aydın ve bilim insanı olarak ilk akla gelen insandır. bu nedenle noam chomsky ismail beşikci için “düşünce özgürlüğü mücadelesinde dünyanın kahramanıdır” der.

(ismail beşikci vakfı sitesinden alınmıştır)

Bu başlığa bugün yorum yapılmamış.