1. tüm insanlar iyidir. insanları kötülüğe sevk eden toplumsal yaşantıdır. şimdi ömrünüzün sonuna kadar tek başınıza ıssız bir adada bir yaşamaya mecbur kaldığınızı düşünün.
    hangi günahları işleyebilirsiniz?hangi kanunun hangi maddesini çiğneyebilirsiniz?

    başka bir insan yoksa, her insan iyidir.
  2. tüm insanlar iyi değildir. iyi olmak, aslında zor bir iştir. çünkü insanın çoğu alanda en içten dürtülerini(*:açgözlülük)(*:hırs)(*:şehvet) bastırabilmesini gerektirir. bu yüzden aileden ve çevreden gelen ilk eğitim bu alanda çok önemlidir. ailesinden en başta böyle ahlaki değerleri kapabilen kişi benim gözümde çok şanslıdır. kişi ailesinden ve çevresinden görmediği halde de iyi insan olabilir - ama bunlar istisna.

    kötü insanları düşünün, bu insanlar çıkar sağlamak için iyi insanların yapmadığı haksızlıkları yapabilecek potansiyeldelerdir(*:süte su katmak)(*:ucuz malı pahalıya kakalamak). kötü insanlar işini düzgün biçimde yapan iyi insanları da ezdiğinden, toplumda haksızlık yoksa kazanç yok gibi bir algı oluşabilir. ki zaten böyle bir algı var. bu da, iyi insanların giderek azalmasına ve toplumsal bir karmaşaya yol açacaktır.

    ayrıca iyi insan, çevresi tarafından daima "saf" olarak nitelenecek - daha da kötüsü, kötü insanlar kötü oldukları halde bu haksızlıklarla elde ettikleri kazanç "vay be adam neler neler kazanmış" şeklinde lanse edilecektir.
  3. özetle adalet duygusu olan insandır.
    abi
  4. bakış açısına göre iyi olan insandır.

    mesela şöyle düşünün, bir çocuğa bir çikolata verdiğinizde ona iyilik yapıyor gibi görünebilirsiniz ancak bir yandan da çocuğunun dişlerinin çürümesine, hatta obezite ve diyabete kadar gidebilecek bir aşamayı başlatmış olabilme ihtimaliniz de sizi kötü biri yapar.

    temiz, güvenli ve güçlü bir enerji kaynağı bulduğunuzda çevreye ve insanlığa bir katkı yapmış olmanız sizi iyi bir insan yapacakken, bunun kötüye kullanılabileceğini biliyor olmanız sizi kötü birisi yapar.

    veya birisini öldürdüğünüzde kötü bir insan olarak anılırsınız. ancak bunu yaparak belki dövdüğü ve ayrılırsan seni öldürürüm diyen eşine veya ölmeseydi tecavüz edip, öldüreceği kıza (bkz: özgecan aslan) iyilik yapmış olursunuz.

    iyi veya kötü diye bir şey yoktur. dolayısıyla iyi insan veya kötü insan da olamaz. bu sadece bizim bakış açımıza ve olayları nasıl yorumladığımıza bağlı.

    ancak gelip sence iyi insan nedir diye soracak olursanız size şunu söylerim. kendinden güçsüzü, kendinden güçlü birine karşı savunabilecek, korumaya çalışabilecek olan iyi insandır.
    paraya ihtiyacı olana para, kalacak yere ihtiyacı olana bir yatak, karnı aç olana yemek veren ve bunu çıkar gözetmeden yapabilendir iyi insan. sefillerdeki piskopostur biraz. ama yeri geldiğinde kendi çıkarını da düşünebilendir.

    karar verdim,
    siz bana iyi insan kimdir diye soracak olursanız size iyi nedir diye sorarım.
  5. iyi insan kötülük düşünmeyen insan değil, iyilik yapan ve gördüğü kötülükleri muktedir olabileceği düzeyde engelleyen insandır.
  6. kim söylemişti, nerede duymuştum hiç hatırlamıyorum ancak şöyle bir tanımı vardı:

    "iyi insan içinde kötülük olmayan değil, içindeki kötülüğün farkında olup iyiliği tercih edendir."
  7. göreceli olan kavram.
  8. lafının üzerine gelendir.
  9. annemdir.
  10. derinliklerinde kaybolmak istediğin insandır..