1. tv hayatimiza girdiginden beri bu tarz tanisma programlari hep olmustur. dusunun ilk kez bu tarzda bir program 1965 yilinda ortaya cikmis. ulkemize televizyon kavramiyla 60'larin sonunda tanisiyor yani bu programlar ulkemizdeki tv anlayisindan da eski. bir yozlasmislik belirtisi midir? sosyal bir ihtiyac midir? siradan insanlarin yasamini konu alan programlar midir? tartisilir durulur. sosyal incelemeler ve cikarimlar yapilmasi icin uygun platformlar midir bilemem ama yansittigi insan manzaralari olarak hayatimizin bir parcasi olagelmistir.

    khk ile iptali konusu da bir muammadir cunku bahsi gecen kararnamelerde gecen programlar farkliydi. uydudan yayin yapan ve arkadas arama konseptinde olan, durmadan bir altyazi akisi olan reklamvari programlar icin ciktigini biliyorum bu kararnamenin. hani bal reklami, telefon reklami adi altinda altta insanlarin telefon numaralari paylasip flort aradigi yapimlar. neyse bu tarz yasaklar baska bir tartismani konusu ve rtuk gibi kurumlarin varligini tartismak istemiyorum. insanlarin ne izlemek istedigine karismak haddime degil ama insanlarin ne izlemek zorunda birakildigini elestirmek hakkim. propaganda yayinlari gibi her kanalda bunlari izlemek zorunda birakilmak uzerine tartismamiz gerekir.

    kisaca bir reality show olarak evlenme programlari toplum icin sakincali yada gerekli bir unsur diyebilmek gercekten zor. ortada bir deger yargisi var ise ve bu deger yargilari sacma bir program ile bozulabilecegi yada degisebilecegi endisesi yasaniyorsa programdan ziyade o deger yargisinin saglamligi tartisilmali. bu evlilik programi da olsa ayni dusuncedeyim, tv dizisi olsada ayni dusuncedeyim. mafya dizisi izleyip adam olduren, dizi karakteri sigara iciyor diye sigaraya baslayan yada evlilik programlarindan etkilenip evliligi degersizlestirenler var ise bu onlarin sorunu.