1. 1728 - 1779 seneleri arasında yaşamış dünyanın en büyük deniz kâşiflerinden birisidir.

    james cook, yeni dünya'nın kuzeydoğu kesimindeki newfoundland kıyılarının haritasını çıkarmaktaki başarısı sayesinde, 1768 yılında büyük okyanus'un güneyine yapılacak keşif amaçlı deniz seferinde kaptanlık görevi aldı. cook, 80 kişilik tayfası ve mahiyetindeki üç bilim insanıyla birlikte, kendisine tahsis edilen endeavour isimli gemiyle denize açıldı. yaptığı keşif gezisi neticesinde yeni zelanda'yı ve avustralya kıtasını keşfetti. keşfettiği bu yeni karaları ingiltere'nin mülkü olarak ilân edip, doğu hint adaları ve güney afrika deniz yolu üzerinden büyük britanya adasına geri döndü.

    james cook, 1772 yılında güney ummanını gidilebilecek en uç noktaya kadar araştırmak amacıyla ikinci kez keşif yolculuğuna çıktı. tam bin gün boyunca bu soğuk sularda 120 bin km yol alarak dünya'nın çevresini dolaştı. güney kutup dairesi'nin güney kesimine geçti ve buralarda başka bir kara daha bulunmadığı kanısına vardı.

    cook, bir süre britanya'da kaldıktan sonra, kuzeyden asyaya ulaşılabilecek yeni bir deniz yolu bulması için görevlendirildi. ümit burnu'nu dolaşıp doğuya geçerek, bir kez daha yeni zelanda'ya vardı. daha sonra büyük okyanus'u geçip kuzeye doğru yol alarak, kuzey amerikanın batı kıyılarının haritalarını çizdi. bering denizi'nden geçerek bering boğazı'na ulaştı. fakat, yolunun buzlarla kaplı olduğunu göründe, kışı geçirmek için kuzeye giderken keşfetmiş olduğu hawaii adaları'na döndü. orada adalı yerlilerle aralarında yaşanan bir çatışma sırasında öldürüldü.

    kaptan james cook'un ismi keşif yaptığı pek çok yere verilmiştir. ayrıca, uzun yolculuklarda birçok denizcinin yaşamını yitirmesine sebep olan iskorbüt hastalığının önlenmesinde taze sebze ve limonun yararını bulan kişi olarak da bilinir.