1. hızlı yaşa genç öl felsefesinin vücut bulmuş hali. amerikalı aktör.
    doğum: indiana 8.02.1931 ölüm: 30.09.1955 california

    tam ismi : james byron dean 'dir.

    kısacık hayatında-kısacık kariyerinde 3 dev yapımda başrol oynamıştır. ne şanstır ki bu 3 film de ölümünden sonra gösterime girmiştir. asi gençlik izleyemeyen james dean biraz trajikomik doğrusu.

    lisede drama dersleri, üniversitede drama bölümü, tiyatro, newyorkta televizyon filmleri, broadwayde oyun derken fark edilmiş ve elia kazan'ın yönettiği, john steinbeck romanından uyarlama east of eden^:cennetin doğusu^ filminde başrol oynamıştır.

    daha sonra rebel without a cause^:asi gençlik^ filmindeki başrolüyle bir nevi kendini canlandırmış, o dönemki amerikan gençliğini anlatmıştır. öyle ki ölümünden sonra yayınlanan bu filmle ikonlaşmış, kot pantolon ve kırmızı montu james dean sembolü olarak kabul edilmiştir.

    son filmi olan giant ^:devlerin aşkı^ filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında oscar a aday gösterilmiş, böylece "ölümünden sonra oscara aday gösterilen ilk oyuncu" olarak oscar tarihine geçmiştir.

    1955 yılında henüz 24 yaşında, tutkunu olduğu little bastard isimli yarış otomobiliyle (ve hatta yarışa giderken) hız yaparken kaza geçirmiş, boynu kırılarak olay yerinde yaşamını yitirmiştir.

    yaşasaydı nasıl olurdu diye en çok düşündüğüm kişidir. canımdır. jimmymdir...
  2. ilk filmi east of eden (1955) gösterildiği sırada bir trafik kazasında ölmüştür. ölümünden sonra rebel without a cause (1955) ve giant (1956) adlı filmleriyle tapınacak bir kimse olmuştur.
  3. benim bildiğim james dean hala hayatta ve çalışmalarına kesintisiz devam ediyor.
  4. öldükten sonra bize 3 güzel film ve ''live fast die young and leave a good looking corpse'' cümlesini bırakmıştır , bir takım dedi kodulara görede marlon brando ile aralarında gizli bir aşk olduğu söylenir.