1. basitçe söylemek gerekirse astrofizikçilerin ve astronominin miladı olacak teleskoptur. uzun uzadıya yazmak yerine kısaca kızılötesi ışınları görüntüleyecek 20 milyon ışık yılı uzağa kadar odaklanabilecek bir teleskoptur. gönderilmesinin önemi big bang ve kozmik ardalan ışınımı ile ilgili hiç farketmediğimiz veriler toplayacak olmasıdır. big bang'in yaşı değişecek mi, einstein'ın denklemi yanlış ve planck zamanının baştan düzenlenmesi mi gerekiyor gösterecek. kısacası mayıs 2018!
  2. önümüzdeki 10 yıla damga vuracak potansiyele sahip olmasına rağmen, proje kesintileri ve finansman sorunları yüzünden görev yılı 2018'e* ertenmiş insanlığın ufkunu iki katına çıkaracak teleskop.

    15 ülke ve nasa, esa gibi dünyanın en ileri iki uzay ajansı işin içinde olmasına rağmen bu sorunlar yaşanıyor. yahu exxonmobil, apple gibi şirketlerin yıllık karı 40 milyar dolarlara dayanmışken, amerikan ordusunun bütçesi 700 milyar doları aşmışken bunları duymak cidden can sıkıcı.

    neyse teleskoba dönersek, çok marifetli bu delikanlı. direk olarak evrenin oluşumunu inceleyecek, big bang'den sonra oluşan hiç bilmediğimiz ilk galaksileri doğrudan gözlemleyebilecek. belki bu delikanlı sayesinde evrenin yaşı bile yeniden hesaplanabilecek, evrenin hiç görmediğimiz noktaları hakkında bilgi toplayabileceğiz.

    projenin ana yüklenicisi silah devi northrop grumman. airbus ve esa'nın ortak ürettiği ariane 5 roketiyle 2018 yılının yaz aylarında limitsiz macerasına başlayacak.

    yolun ve bütçen açık olsun çılgın delüğanlı.
  3. çok daha geriye, 20 kırmızıya kayma zamanına kadar bakabilecek.

    ayrıca hubble'ın ismini bir astronomdan, jwst'nin ise ismini bir nasa yöneticisinden alması devrin nasıl değiştiğine dair bir örnektir.