1. hemen hemen her kadının hayatında belki de bir kere yaşadığı ya da karşılaştığı bir durumdur, ilişkileri sayesinde. aslında etrafta görmek hiç de zor değil ama bilimsel adı ön plana çıkmamış ya da çok üzerinde durulmamış kanaatimce.

    peki nedir bu jacosta? annenin oğluna saplantılı bir biçimde bağlılığı. şimdi daha tanıdık geldi sanırım. bu tarz kadınların ciddi olarak tedavi görmesi gerektiğini düşünüyorum. oğullarının hayatlarına giren kadınları, kendileri için tehdit olarak görüp yaşamlarını zindana çeviriyorlar. oysa bir kadını en iyi kadın anlar diye düşünürüz değil mi? bu tarz bir rahatsızlığa sahip olan kadının kesinlikle empatiden yoksun olduğunu söyleyebiliriz.

    bazı safhalarında oğluna beslediği taparcasına aşk, onu kutsallaştırması fiziksel çekime kadar gidebilir. kökeninin nereye kadar gittiğini bilemiyorum, doyurucu bir bilgiye de ulaşmak güç. lakin annenin kişisel özelliklerine ek olarak eşini kaybetmiş olması, eşinin ona gerekli ilgiyi göstermemesi, erkek çocuk annesi olmayı kendinde büyük bir başarı olarak görmesi benim gözlemlediklerim. yani kadın bu durumları kafasında fevkalade bir şekilde abartıp tüm hayatını oğluna akıtıyor.

    gerdek gecelerinde çiftlerin arasında uyuyan anneleri duymuşsunuzdur. demek ki tarihi de epey eski. ama zaman değiştirememiş ne yazık ki bu gerçeği.
  2. bu anne tipine en uygun dizi karakteri norma bates'tir kanaatimce. (bkz: bates motel)