1. özellikle eğitimde pragmatizmi önemseyen sosyolog. türkçeye bir çok kitabı çevrilmiş ve uzun yıllar eğitim programlarının oluşturulmasında baş ucu kaynağı olarak kullanılmıştır.
  2. türkiye'de köy enstitüleri john dewey'in bilimsel görüşlerine göre kurulduğu için uygulamaya ağırlık verilmiştir. kısaca çocuk yaparak öğrenir demiştir.
  3. 'tüm kurumlar;üretim, ticaret, medya ,katılımcı bir demokratik kontrol
    altında olmadığı sürece; çalışan bir demokratik
    toplumumuz olamayacak.
    politika, işletmelerin toplum üstüne düşürdüğü bir gölge olacak.'
    -j.dewey
  4. ogretmen lisesi ve egitim fakultesi okumus biri olarak hicbir ogretmenimin agzindan dewey kelimesi isitmedim ve hicbir ders kitabimizda kendisinden bahsedildigini yada onemini duymadim. kendi okumalarim ile karsilasmistim kendisiyle. yuksek lisansimin ilk yilinda amerikan egitim tarihi dersinde detayli ogrendim ve ne kadar gec kaldigimi gordum. bizim sistemimiz dewey etkisi ile hazirlanilsa bugun bu yozlasma olmazdi. mufredat olusturulurken , egitim felsefesi sekillenirken dewey etkisinden bahsediliyor ama pratikte uygulandigini gormedim. dewey'den habersiz ogretmen yetistirilirse okullardaki uygulama istedigi kadar planli olsun. ogretmen ogrendigini uyguluyor mufredatin yada yonetmeliklerin istedigini degil.