1. donanım haber sitesinden bir haber:

    "Yazılım geliştirme işleri her ne kadar erkeklerin çoğunlukta olduğu bir alan olsa da bir araştırma kadınların daha iyi kod yazdığını söylüyor. Cal Poly ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırma 4 milyon kullanıcısı olan GitHub verilerine dayanarak hazırlanmış.

    Yazılım geliştirme projeleri için kaynak kod yönetim sistemi Git'i kullanan web tabanlı bir depolama servisi olan Github'taki 1.4 milyon veriye bakılarak yapılan araştırmada kadınların yazdığı kodların %78.6'sının kabul gördüğü, erkeklerde ise bu oranın %74.6 olduğu görülüyor.

    Kadınların dezavantajlı olduğu konu ise ayrımcılık. Kadınlar Github'ta kimliklerini belli ettiklerinde yazdıkları kodlar erkeklerinkinden daha az kabul görüyor. Bu durum kadınların yazılım sektöründe de ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını göstergesi.

    Açıkçası erkeklerle kadınların arasında kabul görme konusunda büyük bir fark olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca araştırmada Github'ı çoğunlukla işinin ehli kadınların kullanma ihtimalinin de olduğu belirtilmiş. Hala devam araştırmanın sonucunda büyük bir fark oluşur mu bilinmez, fakat aradaki farkın cinsiyetten kaynaklanma ihtimali çok da yüksek değil."

    bu da haberin kaynağı: gender bias in open source
  2. doğru olduğunu düşündüğüm önerme.

    erkek zihni düzdür. lineerdir. genellikle konuları ya da alt konuları aktif bir şekilde biribirine bağlayamaz. bir anda bir konuya odaklanabilir. yani bütün bir sistemi aynı anda zihinden canlı şekilde işletemeyebilir. ram'i zayıf işlemcisi güçlü bilgisayar gibi. bu sebeple -tahminimce- bütün script'i zihinde canlı tutabilmesi zor olduğundan kod yazma konusunda başarısız olacağını düşünmek çok da aşırı olmaz.

    ama kadın zihni biraz farklı bir yapıda çalışır. herşey herşey'le ilintilidir, dolayısıyla çok daha karmaşık sistemleri zihninde canlandırıp canlı şekilde ve kolaylıkla işleyebilir. hatta bunu içgüdüsel olarak yapar.

    örneğin, bir erkek "tamirat" yapıyorsa odak o anda sadece tamir eidlen şeyin düzgün çalışmasındadır. bunu yaparken bırak akşam ne pişireceğim diye düşünmeyi, etrafını bile derli toplu tutmamaya meyillidir. çünkü o anda önemli olan o cihazın tamir olması ve düzgün çalışmasıdır. geri kalan herşey gözardı edilebilir. tamirat işi bittikten sonra ayrıca etrafı toplayacaktır, o başka bi mesele.

    ama o tamirat işini yapan bir kadınsa, muhtemelen çamaşır makinası ve bulaşık makinası biribirine yakın zamanlarda durmak üzere çalışmaktadır. ocakta yemek de vardır ve o yemek o ocağa çocukların eve geleceği zamana göre koyulmuştur. ayrıca tamirat işi sırasında etraf dağılmaz derli toplu durur. kadın tüm bunları olması gerektiği gibi, düzgünce yapar. aksaklıklar olmaz.

    çünkü kadın bunların hepsini ve daha fazlasını sabah kahvaltıda planlamıştır.

    aradaki farkın bu şekilde olduğunu düşündüğüm için kadınların çok daha iyi kod yazması açıkçası beni şaşırtmadı.

    tale of two brains bu konuyu daha profesyonelce açıklamış bir çalışma. ben ise sadece bu çalışmadan öğrendiğimi yorumlamaya çalıştım.

    "cinsiyetle alakalı değilidr muhtemelen" falan denmiş haberde ama şahsi kanaatim alakalı olduğu yönde.