• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
kahpe bizans - gani müjde
bizans ve nacarlar arasında çok uzun süredir bir savaş vardır.bu savaş taa ki nacar çucuğunun bizans çocuğu yerine geçene kadar sürer. bizans çocuğu ( aslı nacardır ) ile nacar çoçuğu yer değiştirine komik ve ilginç bir hikaye başlar.sonunda kazanan tabii ki çilekeş nacarlardır...


  1. türk sinemasının yüz aklarından. ironi yapmıyorum, hiç olmadığım kadar ciddiyim.

    bu filmde dünya standartlarında bir absürt mizah vardır. ama maalesef absürt komediden bihaber olan bir çok insan bu filmi fazla 'yılışık', 'çiğ', 'saçma' buldu. düzenli karikatür okuyan, absürt mizaha ilgi duyan insanlar için ise başyapıt oldu. zaten gani müjde'nin bir önceki işinin kaygısızlar olduğunu söylersek daha iyi anlaşılır. zamanının çok çok ötesinde bir filmdi; bugün internet sayesinde ufak ufak yerleşmeye başlayan mizah anlayışını 20 yıl önceden görmüştü. aynı film bugün vizyona girse gişe rekorları kırardı, çünkü mizah olarak leyla ile mecnun'dan (belki kardeş payı ve işler güçler de dahil edilebilir buna) aşağı kalır hiçbir yanı yok ve leyla ile mecnun'un bugünkü popülaritesi ortada.

    musa'nın hikayesine olan göndermesi, zindandaki dondurma sahnesi, süt annenin ani çıkışları.. hatırladıkça gülüyorum. bir diğer underrated, hatta övenlerin ortamlarda aşağılandığı absürt komedi örneği için;

    (bkz: kutsal damacana) ^:ilk film sadece^

    tabii burada garip bir refleks de var. şafak sezer de, mehmet ali erbil de genelde bir çok genç için antipatik insanlar. sanırım bu antipati filme karşı bir önyargı oluşturuluyor ve izleyici filmi beğenmeme güdüsüyle izliyor. (ama ne ironiktir ki ikisi de ilgili filmlerde hayatlarının oyunculuğunu yapmışlardır)

    yoksa bir arabesk, bir korkusuz korkak da aynı türden başyapıt filmler ama bir nevi 'ustalara saygı' kisvesi altında bunlar eleştirilmiyor, yüceltiliyor.

    eleştirmeyin tabi. diğerlerini de eleştirmeyin. izleyin, gülün.

    "yalvarırım majesteleri, onu şövalye yapmayın beni şövalye yapın! o daha çok küçük!"^:swh^
  2. senelerce "ay ben bunu izlemiştim, çok da sıkıcıydı zaten, görüntü kalitesi de berbat" diyerek geçtiğim, bugün izlerken aslında hiç izlememiş olduğumu farkettiğim parodi film.

    sıkıcı filan da değilmiş, baya baya güldürdü beni, tekrar denk gelirsem izleyeceğim türk filmlerinden.

    !---- spoiler ----!

    süt annenin sürekli majestelerinin ayaklarına kapanışı, yetiş bey'le marcus antonius'u ayıramayan sevdicekleri, illetyusun kaşının üstünde gözün var sebepli cinayetleri- son nefesini (!) verişi, nacarların zıplayarak kale duvarını aşabilme ve daha bilimum güçleri, teodora'nın oğlu simitis'in aslen macarlı olduğunu öğrendiğinde aniden çıkan sakalları ve koparıp attığı saçları- karamurat tavırları, gömlek değiştirircesine din değiştiren papaz efendi, gider bey'den olan sude hatun'dan doğan 3 çocuk 2 su kaplumbağası, kapısından kopamayan- zindandan hiç çıkmadığı halde sarayı avucunun içi gibi bilen süper gazi, saraya gelen malları kendince bir denetlemeden geçiren saray bekçisi, çok afedersiniz taş birer hatun olan mağdure hatun ve 6. emmanuelle aklılda kalanlardan.

    !---- spoiler ----!

    - mehmet ali erbil'den imparator

    - son söz de cem karaca'dan gelsin
  3. komik ötesi film. her izlediğimde başka başka, yeni yeni espriler yakalıyorum içinden. gani müjde resmen bütün yeteneğini bu filmde konuşturmuş ve ondan sonra da tükenmiş gibi, zira kahpe bizans filminden sonraki yapımlarını da görüyoruz. ancak kahpe bizansın yeri gerçekten başka, insan gerçekten hayret ediyor ve "ulan türkiyeden böyle film de mi çıktı be" diyor. keşke bu çizgi bozulmasaydı. sözün özü kahpe bizans orijinal hababam sınıfı serileriyle birlikte bu ülkede yapılmış en iyi komedidir. muhtelif aralıklarla da izlenmesi gerekir.
  4. absürd komedinin en güzel örneklerinden biri old. düşünüyorum.ilk kez izlediğimde çocuktum henüz ve beğenmemiştim ancak büyüdükçe içerdiği komedidi de benimle beraber büyüdü ; inanılmaz keyif aldım filmden. ( mehmet ali erbil hakkını vermiş filmin) ikincisini merakla bekliyorum
  5. esprileri orjinal,izlenmeye değer nadir türk komedi filmlerinden
  6. cem yılmazın ilk sinema deneyimi olacakken direkten dönen film.
    filmin başrolü ilk cem yılmaz olarak düşünülmüş. hatta yetiş bey karakteri cem yılmaz düşünülerek yazılmış üzerine cem yılmaz senaryo ekibine girmiş ve ilk sinema deneyimini yaşayacak olması nedeni ile çok heveslenmiş. amma velakin bir türlü başlayamayan çekimler be birtakım sorunlar cem yılmaz'ı başka bir filme yöneltmiş. o yöneldiği film ise her şey çok güzel olacak iyi ki ayrılmış ve diğer filme geçmiş zira kahpe bizans dönemimin iyi filmlerinden olsa da her şey çok güzel olacak cem yılmaz için bir başlangıç olmuş ve gerisi çorap söküğü gibi gelmiştir.

    bu poz kahpe bizans için verilmiş http://www.gazeteciler.com/data/news/1/1452072523-untitled-1.jpg
    daha sonradan rol cem davran tarafından oynanmıştır. bu olay sonrası cem yılmaz ile gani müjde'nin arası açılmıştır.
  7. soundtrack'i unutulmaz olan yapımdır. otur izle, pişman etmez. çok çok da güldürmez ama zaman geçer işte.
  8. mühendis yarısının beyanlarına aynen katılıyorum. çok ama çok güzel bir absürt komedi örneğidir. espriler, oyunculuklar, müzikleri şahane ve dönemine göre de orijinal. bol kahkaha garantili hiç olmazsa yüzünde sürekli bir gülümseme ile izlersin. istenirse tabiki kusur bulunur ama kıymeti bilinmeli bence. yeşilçam hariç türk sinemasında kaç tane gerçekten güzel film sayabilirsin ki!
  9. yunanistan'da "kahpe osmanlı" diye bir film çekilse (veya çekilmişse) benim kanıma dokunur. bilmem anlatabildim mi?
    buddy