1. nedense ağzımda "kahvaltıya gitmek" olarak evrilmiştir.

    anaaanneler de "kahvaltıya oturmak" der mesela. nesle çekiyorum demek...
  2. duş almakla duş yapmak gibi bir ikilem.
  3. türk dil kurumuna göre cevabı "kahvaltı etmek" olan soru. hakkında bir açıklama yapılmamış ancak benim yaklaşımım şu yönde:

    kahvaltı etmek eylemi, yapısına göre yardımcı fiille kurulmuş bir birleşik eylemdir. yapmak sözcüğü birleşik eylemlerde kullanıldığında "bir durum ortaya çıkarmak" anlamını kazanır. oysaki kastettiğimiz kahvaltıyı ortaya çıkarmak değil, aksine ortadan kaldırmak, silip süpürmektir.^:swh^

    dil bilgisel yaklaşımı bir kenara bırakırsak, iyi demlenmiş bir çay, biraz beyaz peynir ve birkaç zeytin olduktan sonra bence her türlüsü makuldür.
  4. doğrusu kahvaltmaktır.
    kuz
  5. cevap veriyorum: her iki kullanımı da doğrudur.
    bir yemenli öğrencim ismi fiilleştirerek "kahvaltıyorum" şeklinde bi kullanımda bulunmuştu. susamak oluyorsa kahvaltmak da olmalı tabi dilbilimciler beni kesicekler. chappulling oluyor ve bunu dilbilimci noam chomsky amcamız buluyorsa kahvaltmak da pekala olabilmelidir.

    edit: geçen gün bir okutmanlık mülakatında yaktım kendi kendimi "kahvaltıyorum" diyen öğrenci yüzünden. isim-fiil ne bilmiyomuşum gibi oldu. heyecandan şey de edemedim. mülakatlarda çok konuşmamak lazım herhalde galiba.