• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
kanıtı olmayan gerçekler - john brockman
john brockman dünyanın önde gelen düşürlerine şu soruyu sordu: sizin kanıtlayamasanız da doğru olduğuna inandığınız şey nedir?


  1. james lee byars dünyanın en zeki 100 kişisini bir odaya kapatıp "kendilerine sordukları soruları birbirlerine sordurmak" istiyordu. byars 100 kişi belirleyerek her birine, kendilerine sordukları soruların ne olduklarını sordu. çoğunluğundan cevap alamadı ancak byars'ın isteği 1997'de kurulan edge.org adlı siteyle gerçekleşmiş oldu.
    sitede entelektüeller çalışmalarını paylaşıyor ve diğerlerinin fikirleri üzerinde yorum yapıp fikir yürütüyorlardı. her yıl düzenlenen "dünya soru merkezi" geleneğine göre bir soru belirleniyor ve herkes bu soruyla ilgili fikirlerini söylüyordu. 2005 yılının "edge" sorusu kuramcı psikolog nicholas humphrey tarafından belirlendi:
    yüce zihinler kimi zaman ellerinde henüz bir kanıt ya da iddia olmadan gerçeği tahmin edebilirler (diderot buna "esprit de divination (ilahi mizaç)" sahibi olmak derdi.) sizin, kanıtlayamasanız da doğru olduğuna inandığınız şey nedir?
    bilim tarihi içinde bilim adamının nesnelliği meselesi çokça tartışılır. "edge" sorusuyla beraber bilim adamları bu konu üzerinde adeta düşünmeye teşvik edilmişti.
    "bilimciler görünüşte objektif bir iş alanında faaliyet gösteren, subjektif bir takım varlıklardır. bu nedenle de büyük bir olasılıkla inancımızla giriştiğimiz bir çok şey olmuştur." (robert m. sapolsky)

    sorulara verilen cevaplar bilim adamlarının üzerinde çalıştığı alanla ilgili gelecekte gerçek olması muhtemel konular hakkında da okuyucuya bir öngörü sağlaması açısından ayrıca değerli.