1. goreme`de bir hint lokantasinin oldugu mutis yer. bu lokantaya mutlaka gidin. hatta magara tipli hamaminda bi buhara girin.
  2. defalarca buraya tur düzenlemiş birisi olarak ^:acenta personeli^ söyleyebilirim 2 gün'ün yetmediği 3 günün ise çok sıkıcı olduğu bir tur bölgesidir. mümkünse akşamdan gidin kapadokyaya ve geceyi orada geçirin en çok bu şekilde verim alabilirsiniz. geceyi yolda geçirip sabah direk tur'a başlamak yoğun gezi proğramı içinde resmen tükenmenize sebep oluyor. bir de öyle sırt çantamı alayım gideyim denebilecek bir yer değildir, mesafeler arası uzun o yüzden arabasız gezmek zor olur.

    burada gördüğünüz bir çok kilise, eski evler filan rumlardan kalma. türkiyenin bir çok yerinde olduğu gibi burada da define avcılığı bir çok eseri mahvetmiş, o güzelim mozaiklerin üstüne kalp çizenler adını yazanlar filan bir türkiye klasiği zaten. toprağın yumuşak olması da doğal olarak coğrafyanın sürekli değişmesine sebep olmaktadır, şu an var olan eski oyuklar evler filan yakın zamanda yok olabilir.

    gidilebilecek en ideal mevsimler sonbahar ve ilkbahardır. bir de tur rehberi almayı düşünüyorsanız bu konuda çok dikkatli olun, yalan yanlış hikayeler anlatan çok rehber vardır piyasada. türk grupları pek sevmez zaten bu rehberler, bir de rehberlerin sizi götürdüğü her alışveriş mekanında komisyonu vardır o yüzden sizi sürekli alışveriş yerlerine götürüyorsa işini suistimal ediyordur. o çanak çömlek atölyelerinde anlatılan her hikayeye inanmayın. bir de mağara otellerin pek bir numarası yok açıkcası ve fiyatları çok uçuk kaçık. kapadokyada ciddi bir otel sorunu var, o yüzden 4 yıldızlı otelleri tercih edebilirsiniz. ama çok uzaklaşmayın. nevşehir tarafında kaplıcalar tarafında 5 yıldızlı oteller var bu taraflara gitmeyin, çok uzak. ürgüp, avanos taraflarındaki otelleri tercih edin.

    gitmeyi düşünenler için 2 günlük bir ideal tur programı şu şekildedir.

    - tuz gölü (ankara tarafından geliyorsanız, sabaha karşı veya dönüşte akşam üzeri uğramanız tavsiye edilir)

    1. gün
    - üç hisar kalesi
    - güvercinlik vadisi
    - göreme açık hava müzesi
    - öğle yemeği (orta hisar'daki dede efendi restoran tavsiye edilir veya ortahisar içlerine doğru sağda bir açık büfe mekanı var)
    - ürgüp şehir merkezi, turasan şarap fabrikası ve asmalı konak, (bunlar yakın)
    - paşabağ vadisi
    - üç güzeller
    - devrent vadisi
    - çanak çömlek atölyesi (avanos, ürgüp taraflarında bir sürü var birine girip gezin bakın, turla gidiyorsanız zaten götürürler mutlaka)
    - türk gecesi (2-3 saat arası sürer, tavsiye edilir. en popüler yerler uranüs sarıkaya restoran ve ali baba restorandır)

    2. gün
    - onyx ve mücevher atölyesi. (çok güzel şeyler var tavsiye edilir ama çok pahalı)
    - zelve vadisi (burası zaman zaman kapalı oluyor ve turlar tarafından çok tercih edilmez, tehlikeli bir yerdir dikkatli olun çökme tehlikesi var, bir kaç karanlık tünel var girmeyin)
    - çavuşin köyü (tavsiye edilir, içinde güzel kiliseler var)
    - öğle yemeği (çavuşin köyündeki aydede restoran tavsiye edilir)
    - kaymaklı yer altı şehri (derinkuyu ile kaymaklı, ikisinden birisi yeterli, benim tavsiyem kaymaklı, daha büyük)
    - nar krater gölü (burada görecek pek bir şey yok, pas geçilebilir)
    - ıhlara vadisi (buraya biraz zaman ayırmanızı tavsiye ederim ve sadece merdivenlerden inip çıkmayın. bir ucundan girin ve diğer çıkışına kadar yürüyün 1-2 saatlik bir trekking ve arabanızın sizi diğer çıkıştan alması gerek, ya anagirişten girip belisırma köyünden çıkın ya da tam tersini yapın. muhteşem bir doğa güzelliği var)
  3. esnafı turistin türkçe'ye ve türkiye'ye pek hakim olmaması durumda turistlere çok rezillik çıkartan bir turistik muhitimiz (gerçi çoğu turistik mekan böyle sanırım).

    lakin adını unuttuğum bir restoran yemekler sırf geç çıktı diye bize indirimli fiyat sunmuştu, onu hiç unutmuyorum. umarım işleri güzel gidiyor o restoranın.
  4. seneye gitmeyi düşündüğüm, birincil olarak akarsuların ve yardımcı olarak rüzgarların oluşturduğu doğa harikası.
  5. gezmek için türkiyenin en güzel yerlerindendir. peri bacaları olsun, eski yerleşimler olsun.
    ama naçizane tavsiyem yemek işini marketten halledin pavyon hesabı gibi geçiriyor çoğu yer. üstelik lezzeti de yok, tam turistik yer mantığında tipi, sunumu ortalama olsun lezzeti tadı geç zaten oturdu kalkamaz geçirelim biz.
    wtf
  6. balonla bir tur atmanın bedelinin kişi başı 100 € olduğu coğrafya.
  7. gitmeyi düşünenlere tek tavsiyem ya bavul dolusu parayla gidin ya da yiyeceğinizi yanınızda götürün. sırf kötülemek için demiyorum oranın tüm ekonomisi turizme dayalı olduğu için ayıptır söylemesi geçiren geçirene. hani geçirme var geçirme var. öyle bir tattırıyorlar ki size kazığı iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
    bir de ben temizlik sorunu yaşadım. en iyi otelin mağara tarzı odasında kaldım. orda bir hamamböceği gördüm yemin ederim avuç içi kadar. otel yetkilisine söyleyince bana normal olduğunu mağara odalarda akrepte olabileceğini söyledi. ertesi gün ürgüp yolunda bir butik otele geçtik. yani diyeceğim o benden size bir arkadaş tavsiyesi giderseniz mağara oda fikrini iyi düşünün. tabi bol para almayı unutmayın.